Wpis z mikrobloga

#budownictwo #architektura

Nawiązując do poprzednich wpisów na temat budowlanki, tamten rok zakończyłem zalaniem stropu w grudniu i wszystkie narzędzia rzuciłem na bok. Ruszam w tym roku, pogoda już na plusie, nie wiem kiedy skończę swoją budowę, czy jeszcze rok, czy dwa... ale idzie do przodu.
Co zrobiłem do tej pory :
- zburzenie starego budynku (od marca do końca maja)
- fundamenty (czerwiec)
- chudziak(czerwiec)
- mury z gazobetonu (tu okres wakacyjny to zacząłem jakoś w połowie sierpnia)
- słupy i nadproża zalałem wiaderkiem (październik - listopad)
- do stropu przyjechała grucha. (Grudzień)

W tym roku :

Wyznaczenie kolejnych ścian budynku i murowanie(marzec-)
Pobierz Matril - #budownictwo #architektura

Nawiązując do poprzednich wpisów na temat budowl...
źródło: comment_QToybcwnqWLS3P78ZgxhnFfXbAe0oRWI.jpg
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Matril: nie lepiej było kupić gotowe nadproża? Policzyłeś co wychodzi bardziej ekonomicznie w stosunku pieniądze/czas?
Do słupów nie lepiej było gruchę zamówić? Lałeś wszystkie na raz (w sensie obszalowane wszystko) czy pojedynczo?
Robisz sam? Masz jakieś doświadczenie czy się uczysz?
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@AdelbertPeel zajechałem na skład budowlany, gotowe nadproża wyglądały paskudnie, wolałem zrobić swoje = pewne.
Słupy, belki i wieńce wylewałem nie na jeden raz, zalałem we dwóch, jeden przy betoniarce, a ja latałem z taczką i później wiadrem do szalunku, ogólnie zalewanie zajęło 3dni, najdłużej szalowanie.
Robię sam, czasami ktoś wpadnie pomóc. Budowlanka nie jest trudną rzeczą, ktoś kto trochę zna się na matematyce (kąty, przekątne i liczenie długości z projektu) ale pomocą
  • 2
@Matril: ( ͡º ͜ʖ͡º) no i bardzo ładnie. Jak po godzinach to leci. Jaka część Polski? Budowlanka dla człowieka z iq pow. 100 to naprawdę banał i odpoczynek dla umysłu. I fakt, ekipa potrzebuje materiał na już.
Wołaj do następnych wpisów jak możesz.
  • 0
@Matril: jak robisz słupy? Proste czy zostawiasz lekkie przesunięcie na warstwach bloczków aby się lepiej łączyło że ścianą? Powinno się lekkie zamki robić. Na zdjęciu nie widać za bardzo się rogu zacząłeś "idealny" słupek.( ͡° ͜ʖ ͡°) Powinno być jak na zdjęciu.
Jak masz jakieś pytania wykonawcze co do murów czy szalunków to pytaj. Ile będę wiedział to pomogę, a jak nie będę wiedział to popytam.
Pobierz AdelbertPeel - @Matril: jak robisz słupy? Proste czy zostawiasz lekkie przesunięcie n...
źródło: comment_1cDLOXofziQUYyfu4wsluttcQZ8mbeyn.jpg
@AdelbertPeel jestem za, na dole takie porobiłem które trzymają konstrukcję, ale do więźby dachowej spokojnie wystarczą takie proste. Zrobiłem te zamki, ale uważam, że to błąd, albo zrobiłem po prostu za duże.