Wpis z mikrobloga

Siema Mirki. #automatyka lvl 25 here. Chciałbym w tym poście zaciągnąć nieco opinii od ludzi z branży stricte #it oraz mitycznego #programista15k Skończyłem mechatronikę inż. i zacząłem pracę w integratorce (uruchomienia nowych linii przemysłowych). Jak nietrudno się domyślić w kraju nad Wisłą automatyzacja produkcji nie jest jeszcze tak oczywista jak na szeroko rozumianym zachodzie (kwiiii kwiiii kurłłła elektronika to zło kurłłłła, sie psuje kurłłłła, kiedyś to było kurłłłła mechanika, kurłłłła, kwiiii kwiiii). Praca moja wiąże się bardzo często z wyjazdami i projektami w delegacji, gdzie trzeba się wykazać niemałymi umiejętnościami (rozróżniam pojęcie inżyniera od posiadacza dyplomu inżyniera i śmiem zaliczać siebie do tej pierwszej grupy). Tutaj przejdę do meritum. Większość moich kolegów ze studiów, który mieli zadatki na dobrego automatyka już dawno siedzi w #it ze względu na lepsze warunki (praca na miejscu, a czasami nawet zdalna) oraz faktem, że z branży automatyki do branży informatyki jest o wieli bliżej niż np. z budownictwa do informatyki (również znam taki przypadek). Sam również zacząłem przeglądać internety i mam niemały mętlik w głowie. Czy ci 24-latkowie z pensjami na poziomie 15k to rzeczywiście często spotykany przypadek, czy może odosobnione przypadki lub marketing bootcampów?
  • 9
@kulfon_sciekozyj: Mam 29 lat i nie znam nikogo kto by zarabiał więcej niż 15k na rękę, najbardziej ogarnięci znajomi koszą około 12-14k. No chyba że mówimy o kimś kto robi zdalnie dla zagranicy. 24 latek po studiach konkuruje z 200 kadydatami którzy potrafią tyle co on więc większe pieniądze zarobisz w biedronce niz jako junior xDD
@kulfon_sciekozyj: Ja skończyłem AiR ale lata temu, z moich ziomow ze studiów z którymi utrzymuje kontakt tylko jeden nie robi w IT. Ja się przekwalifikowałam dawno. Studia kończyłem 10 lat temu, w zawodzie przepracowałem 5 miesięcy. Co do 24 lat i 15k to raczej mało prawdopodobne.
@kulfon_sciekozyj: 24-25 lat 15k to zwykle odosobnione przypadki, ale zdarzają się w przypadku ogarniętych ludzi, z dobrą edukacją i doświadczeniem komercyjnym (czytaj: robili studia i pracowali jednocześnie). Na pewno nie po bootcampach, albo mechatronice ;) ale mając X lat doświadczenia można zmienić branżę i takie dochody też osiągać.

Albo wyjechać za granicę i w sumie mieć od razu.