@FreeSheep: lepiej mieć 25 pełnych tysiaków niż 50x0.5k, armia ci sie konsoliduje ale zostawia nadmiarowe oddziały z 0 liczbą żołnierzy by mogły sie uzupełnić
@FreeSheep: Przecież @guest odpowiedział na twoje pytanie. Najbardziej opłaca się konsolidacja z pozostawieniem zerowych stacków (shift+k), robię tak w zdecydowanej większości przypadków. Płacisz kasę proporcjonalnie do ilości wojska, które należy uzupełnić, a przy dobrych modyfikatorach odbywa się to jeszcze szybciej - płacisz jeszcze mniej.
@KonQ @quest Nie jestem przekonany czy to odpowiedź na moje pytanie było. brzmiało że lepiej mieć cały regiment - ale jak rozumiem chodziło to to że lepiej walczą - a resztę do zera. Wolałbym jednak przeliczenie na pieniądze.
Załóżmy że mam 20 regimentów piechoty uszkodzonych w 50% - ile będzie kosztować 1 - redukcja do 10 regimentów (bez shifta) + zbudowanie 10 nowych (zaciąg) [tu chyba 10 x 10 = 100 monetek]
A co to z sziftem daje?
Ok, teraz rozumiem, ale w sumie to nie jest odpowiedź na moje pytanie
https://eu4.paradoxwikis.com/Army#Reinforcement_speed
Nie jestem przekonany czy to odpowiedź na moje pytanie było. brzmiało że lepiej mieć cały regiment - ale jak rozumiem chodziło to to że lepiej walczą - a resztę do zera. Wolałbym jednak przeliczenie na pieniądze.
Załóżmy że mam 20 regimentów piechoty uszkodzonych w 50% - ile będzie kosztować
1 - redukcja do 10 regimentów (bez shifta) + zbudowanie 10 nowych (zaciąg) [tu chyba 10 x 10 = 100 monetek]