Wpis z mikrobloga

Siema wykop sprawa taka : Potrzebuje porady w sprawie wyboru producenta pustaka ceramicznego porotherm 25 P+W : Wienerberger ? Stopka ? Leier ? Keram? Czy jest jakaś różnica poza ceną? Opinie wśród znajomych różne, jedni mieli odrzut, drudzy przepłacili itd itd :) może ktoś ma doświadczenie ?
#budujzwykopem #remontujzwykopem
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bazinzjozin: ja mam Termoton ZCB Owczary. Z tego co mówił murarz nie są tak równe jak Porotherm z Winerbergera i są faktycznie różnice w wysokości zaprawy ale na to i tak idzie ocieplenie więc mostki termiczne są niwelowane. Nie narzekał też żeby się kruszyły czy pękały. Przelicz czy jest sens brać top materiał czy nie lepiej wziąć przeciętniaka a różnicę dorzucić do dobrej izolacji. Minusem jest to że nie są
  • Odpowiedz
@bazinzjozin: Mam Leiera, odradzam ze swojego doświadczenia. Na pewno jednak polecam te pustaki które są na klej. Klej niewiele drożej wychodzi od zaprawy a pustaki są prostsze. Dodatkowo masz później mniej materiału na tynki i klej do styropianu. U siebie miałem na zaprawę i żałuję.
  • Odpowiedz
@bazinzjozin nie wiem jaki rejon polskie ale na opolczyznie mozna kupic bloczki z czeskiej fabryki. Nie pamietam juz producenta ale wszystkie sa szlifowane do wymiaru i kładzione na pianę wiec idzie szybciej i mostki dużo mniejsze niż przy zaprawie
  • Odpowiedz
@bazinzjozin: Przelicz ile będzie kosztował m2 ściany z każdego pustaka, bo nie wszystkie mają równe wymiary. Wieneberger to też nie jest złoto - miałem z 2 dostaw, ta druga równiejsza, ale za to jakieś 0.5cm wszystkie szersze i trzeba było na tym budować. Poza tym kup to co możesz lokalnie zakupić, bo też napalałem się na owczary i ich diament, ale nie do dostania u mnie, musiałbym kupować cały samochód
  • Odpowiedz
@bazinzjozin pojedź na skład buowlany i porównaj wizualnie, jak ja byłem na składzie to np. Leier mial dużo skaz (grudki) i pęknięć
Najlepszy według mojego majstra winerberger z fabryki w miejscowości dobre
  • Odpowiedz