Wpis z mikrobloga

Z tego co widzę updaty w Windows 10 są podzielone na jakieś większe co dwa lata (Annivesary update, Creators update) - czyli to są jakby takie całościowe wymiany systemu po których część rzeczy jest niekompatybilna? Da się tak zablokować system żeby chodził na jednym updacie kilka lat czy nie ma to sensu bo i tak się wgrają same?
#komputery #windows10 #elektronika
Pobierz ewolucja_myszowatych - Z tego co widzę updaty w Windows 10 są podzielone na jakieś wi...
źródło: comment_thqUM07gypQUOorPmgxky5XHtsTiW9wr.jpg
  • 23
@Invisible22: no na przykład mam ściągniety cały UI który po updacie zmienia się znów na ten windowsowy kicz wypalający oczy, chciałbym zachować wszystkie ustawienia max długo żeby się z tym nie grzebać co chwila. Poza tym cały czas w tle latają procesy używające dysku i procesora i to na czystym sytemie, mam wrażenie jazdy wypożyczonym samochodem a nie swom
Pobierz ewolucja_myszowatych - @Invisible22: no na przykład mam ściągniety cały UI który po u...
źródło: comment_5lzCVmLQ3kJhMfC8yXIo34ciJ64DqP5a.jpg
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ewolucja_myszowatych: te procesy i skanowanie dysku to pewnie albo Anti-Malware scan albo indeks wyszukiwania. Jak masz customowe ui to może być trochę roboty z tym, bo to może się wysadzić 1 poczekaj aż Twoj program którym to modyfikujesz będzie wspierał nowa wersje i zrób tak jak producent radzi.
@ewolucja_myszowatych: Ta częsta aktualizacja wynika z chęci skrócenia przez Microsoft okresu wsparcia - wypuszczając więc regularnie aktualizacje, i np. już Win10 starsze niż 1709 są niewspierane, a Win7 np. jeszcze jest. Mi się podoba to że wpuszczają nowe updatey, dochodzi sporo funkcji z których korzystam, więc tym bardziej in plus
@Koliat: tylko co zrobić w wypadku kiedy mam czysty system ustawiony pod siebie i wiem że przez kilka lat nie będę nic zmieniał, nic instalował i będzie tam chodził tylko jeden program i chciałbym go tak zostawić na lata? Jest jakaś możliwość żeby się sam nie 'naprawiał' na siłe?
@ewolucja_myszowatych: Program będzie działał najprawdopodobniej tak samo. Modyfikacje systemów - już nie. Do takich zastosowań też trzeba rozważyć wybór innej wersji niż domowe, bo w końcu komputery domowe do takich rozwiązań nie służą. Tu może pomóc "Kiosk mode" ewentualnie.
@Analityk: nie ma sensu tego robić, więcej szkody można sobie zrobić niż to warte. Lepiej nauczyć się funkcjonować z aktualizacjami pomimo tego że bywają kiepskie niż nie instalować ich wcale.