Wpis z mikrobloga

Jak i gdzie jest zapisywana licencja windowsa na laptopie?
bios? uefi? na partycji recovery?
Chce usunąć windowsa ale z możliwością powrotu i przywrócenia licencji. Jak tego dokonać?
Laptop lenovo jeśli to coś zmienia.

#komputery #windows
#linux bo może ktoś napotkał taki problem
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerkies: Jak masz Windows 10, to jest opcja zalogowania się na swoje konto MS i przypisania licencji na windowsa. Potem reinstalujesz windowsa, logujesz się na to samo konto MS i licencja się przenosi automatycznie - system od razu się zaktywuje po zalogowaniu.
  • Odpowiedz
@czerkies: nie ma czegos takiego jak partycja UEFi...czysic calutki dysk i stawiasz windersa na nowo... UEFI to co śpodobnergo do biosu i to nie siedzi na dysku.
  • Odpowiedz
@czerkies: W teorii możesz wywalić, windows/linux sobie stworzy nową partycję EFI przy instalacji systemu.

nie ma czegos takiego jak partycja UEFi.

@Szuwax: UEFI może nie, za to partycja EFI z której korzysta UEFI i bez której nie odpalisz systemu jak najbardziej. .
  • Odpowiedz
@Kryspin013: ale on chce stawiac nowego windowsa zaciagnietego ze strony MS wiec spokojnie caly dysk moze wyczyscic. Tak czy inaczej jezeli nic sie nie zmienilo to licencja przypisana do sprzetu gasnie po 6 msc(przydaje sie gdy masz klucz i chcesz go użyc na innej maszynie).
  • Odpowiedz
ale on chce stawiac nowego windowsa zaciagnietego ze strony MS wiec spokojnie caly dysk moze wyczyscic.

@Szuwax: No tak, tak też napisałem. Odwłołuję się tylko do tego, że napisałeś, że nie ma czegoś takiego jak partycja UEFI, co jest trochę nieprawdą.

przydaje sie gdy masz klucz i chcesz go użyc na innej maszynie

W sensie, że dla OEM też?
  • Odpowiedz
@Kryspin013: OEM nie sprawdzałem (ale chyba się nie da po zerknięciu w google). Tak czy inaczej na chwile kiedyś chciałem zainstalować ponownie winodwsa na swoim starym ultrabooku i już się nie aktywował. Wtedy też znalazłem info o tym, ze klucz po czasie się dekatywuje (chyba było to na stronie MS).
Teraz co strona to inne metody i informacje.
  • Odpowiedz