Aktywne Wpisy
Metylo +120
Chłopi pańszczyźniani 2.0
#nieruchomosci
#nieruchomosci
Mawid_Dotyka +25
Chyba najdrozszy ładunek jaki wiozłem 24,500 czystej miedzi na kabelki, a w co dalej z-----------e ze starym trakcje i palicie otuline? #bekaztransa
#polityka #4konserwy #neuropa #braun
Jak chcesz świada dziczy i anarchii to jedynym miejscem gdzie to zaznasz jest dżungla. W cywilizacji muszą być zawsze wartości i zasady a najlepiej jak w przypadku prawicy dodatkowo cnoty pryncypia i impoderabilia. Inaczej nie ma cywilizacji. Ty jedynei wybierasz czy ma być zamordystyczna i
Chcę państwa opartego na prawie, wolności i sprawiedliwości, nie chodzi mi o to że wartości katolickie są złe, b--ń Boże. Ale czy w lewicy też nie znajdziemy dobrych postulatów? Na przykład taka walka z dyskryminacją jest dobrym postulatem który postuluje lewica.
Chodzi mi o to że nie chcę aby państwo ulegało naciskom kościoła jako instytucji,
Językiem technokratycznym - Katolicyzm powstał by z kompletniej dziczy jaka powstała po upadku cesarstwa rzymskiego, zrobić społeczeństwo które będzie cywilizowane. Będzie rozumiało dlaczego warto postępować dobrze i być dobrym człowiekiem dla dobra ogólnego. Są to wartości i zasady kompletnie uniwersalne nie związane z rasą, płcią, czy jakimikolwiek podziałami. Są dla każdego człowieka z każdego stanu zawodu i klasy. Król bardziej niż
Każda wyższa klasa w Polsce od szlachty w górę miała obowiązek walki i zachowania honorowego pod groźbą kary śmierci która była wykonywana na miejscy (w przypadku niehonorowego zachowania pojedynkiem a dezercja egzekucją) Szlachta w zwyż osobiście była wojskiem w Polsce. Tak
@ArpeggiaVibration: Nie było morderstw jeńców? Nie było inkwizycji? Nie było plądrowań osad i gwałtów na ludności cywilnej?
Gwałtów na ludności cywilnej nie było oprócz pogaństwai protestantów - wsi nie
@ArpeggiaVibration: No w porównaniu do innych sądów w tym czasie to rzeczywiście było sprawiedliwsze od innych sądów, tutaj masz rację.
Kiedyś miałem właśnie jeden artykuł o awansach społecznych w szalcheckiej Polsce ale teraz nie mogę znaleźć (głównei jak to się zmieniało od XII wieku aż do zabrów - z chłopa