Aktywne Wpisy
kwasnydeszcz +63
musiałam zrobić mnóstwo badań do wizyty z medycyny pracy na studia (ekg, okulista, lipidogram, bilirubina, próby wątrobowe) no i wydrukowałam te wyniki razem z morfologia, bo mi zlecił lekarz przy okazji. no i baba tak patrzy i pyta:
- mięsa pani nie je?
- no nie
- szkoda. dlaczego nie je pani mięsa?
- ze względów ideologicznych
- no i ze względów ideologicznych ma pani anemię
czy to jest normalne, że lekarz
- mięsa pani nie je?
- no nie
- szkoda. dlaczego nie je pani mięsa?
- ze względów ideologicznych
- no i ze względów ideologicznych ma pani anemię
czy to jest normalne, że lekarz
rocky93 +585
W internetach jest dostępny z angielskimi napisami film dokumentalny "Of fathers and sons" na temat codziennego życia członka ówczesnej al-Nusry i jego rodziny, nakręcony w Idlib.
Film dobrze zrobiony, nie epatuje krwią i trupami, chociaż są poruszające sceny, jak ta z jeńcami z NDF. Dobrze pokazuje fanatyzm islamistów ale nie przypisuje im jakiejś diaboliczności i nadludzkich cech: bohater to zwykły, trochę śmieszkujący arabski janusz, tyle że śmiertelnie poważnie przekonany o swojej słuszności i misji od Boga. Na tyle, że rozbraja pociski w mieszkaniu, gdzie za plecami bawią się jego kilkuletni synowie. Którym nadano imiona celebrytów dżihadu z Al-Kaidy, Czeczenii i Afganistanu. To jest jak pasta o fanatyku wędkarstwa, ale nieśmieszna, bo dzieje się naprawdę.
Trailer na zachętę
Albo tak: https://openload.co/f/7yNVKXbhizs/Of.Fathers.and.Sons.2017.720p.AMZN.WEB-DL.MkvCage.ws.mkv