Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
W ten sam dzień wypada ślub mojego brata ciotecznego, którego mało lubię i nie utrzymuję z nim żadnych kontaktów oraz ślub mojego najlepszego przyjaciela ze studiów, na drugim końcu Polski.
Udział w weselu brata ciotecznego byłby wyłącznie z przymusu, na wesele przyjaciela bardzo chcę iść, bo to mój najlepszy przyjaciel, jego wybranka to tez moja dobra koleżanka, a poza tym większość gości to będą moi znajomi i wiem, że będzie świetna zabawa.

W jaki sposób zakomunikować rodzinie, że nie idę na wesele kuzyna? Zmyślić jakiś powód? Ukrywać fakt, że idę na wesele przyjaciela zamiast tego w rodzinie. Ogólnie moja rodzina jest bardzo "rodzinna" (wiem, masło maślane) i uważają że te więzy są ważne, należy je podtrzymywać. Mnie to męczy, uważam za trochę toksyczne i bardziej niż na relacjach z kuzynostwem zależy mi na moich przyjaciołach. Z resztą, życie pokazało że z rodziny mogę liczyć tylko na rodziców w trudnej sytuacji, dalsza rodzina nie pomoże, a na przyjaciół mogłem liczyć zawsze w trudnych chwilach.

Także ja wiem na które wesele wolałbym iść tylko nie mam pomysłu jak zminimalizować kwas i chryję.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: informujesz że nie idziesz. Jak będą pretensje, to mówisz że ich informujesz, a nie pytasz o zdanie. Jesteś dorosłym typem, nikt nie ma nad tobą władzy.
Rodzina się obrazi ale im minie. Nie ma nic gorszego od robienia czegoś wbrew sobie, kiedy jest się dorosłym człekiem.
Jesteś pewny tego, czego chcesz, dlaczego ktoś ma Ci to podburzać?
  • Odpowiedz
Tak jak powiedział @Plemnik_w_Gardle, kuzyna poinformuj, że cię nie będzie, a jeżeli bardzo przejmujesz się rodziną, to po weselu odwiedź kuzyna z jakimś drobnym prezentem ślubnym. To powinno ograniczyć ich gadanie, a przy okazji będzie to miły gest z twojej strony.
  • Odpowiedz
Brat cioteczny to niezbyt bliska rodzinna a z tego co piszesz to nie utrzymujesz z nim super kontaktu. Ty musisz nauczyc sie wybierac to co dla ciebie ważne w zyciu.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: @Plemnik_w_Gardle: @narumi:

Idziesz do przyjaciela. Z wyprzedzeniem kuzyna poinformuj, że ten przyjaciel pierwszy zaprosił, podziękuj za zaproszenie i powiedz że go odwiedzisz po weselu wódki weselnej się napić, z upominkiem. Kup coś, w takim przypadku świetnie się jakieś sztućce, czy pościel sprawdzają, wpadnij do nich na kawę i załatwione kulturalnie :)
  • Odpowiedz