Wpis z mikrobloga

Witam,
Mam takie zapytanie tutaj do grona, ponieważ już nie wiem gdzie szukać pomocy w tej dziedzinie a sam cienki ze mnie informatyk.
Otóż, wraz z bratem wpadliśmy na pomysł, aby przywrócić do życia bardzo stary OTS, na którym grałem za gówniaka z custom mapą, itemami, potworami, no generalnie zupełnie inny świat niż RL Tibia ale to teraz nieistotne
.
Po długich poszukiwaniach brat zdobył silnik, mapę wszystko co potrzeba aby działał. Serwer udało się wystartować, miał małe bugi lecz nie były one problemem.
Osoba od której dostał ten silnik próbowała nam pomóc, podobno coś edytował w silniku ale nie chciało się "skompilować", zmieniliśmy nawet silnik na silnik z innego serwera to nie wywala serwera ale wszystko co customowe nie działa.
Twierdzi, że problemem jest "hoouseparsewindow" ale bez kompilacji tego nie naprawimy.

Prawdziwy problem zaczął się 2 dni po postawieniu serwera publicznie, gdy zaczęli logować randomowi ludzie, w końcu (prawdopodobnie) znalazł się jakiś gagatek, który potrafi crashować ten serwer z pozycji Acc Makera dosłownie ułamki sekund po restarcie. Widać tylko jak wyskakuje komunikat i znika konsola OTS-a w mrugnięciu oka z błędem generowania raportu (na screenie w załączniku)

Stąd teraz moje zapytania:
- miał ktoś kiedyś styczność z podobnym problemem?
- orientuje się ktoś w jaki sposób kiedyś crashowano Tibię 7.6? Wiem, że można było robić to na kilka sposobów ale może coś akurat uda się wyeliminować
- jest jakiś sposób na obejście blokady lub wymuszenie skompilowania tego oryginalnego silnika ?

Ewentualnie poszukuję ogarniętego scryptera / moderatora / hackera w temacie OTS-ów na Tibię 7.6 lub kogokolwiek, kto mógłby pomóc z problemem oraz pomógł zrobić parę rzeczy, z którymi możemy sobie nie poradzić (przydałoby się przerobić biblioteki przy możliwej zmianie silnika.
Wszystko do dogadania.

Jeżeli nic z tego nie wyjdzie no to cóż, trzeba będzie dać sobie z tym spokój lecz chciałbym chociażby podjąć próbę znalezienia tego buga, bardzo ciekawy jestem jak ten gość to robi.
Na OTS mogę sobie grać lokalnie bez problemu lecz chciałbym zagrać z paroma znajomymi a nawet randomowymi ludźmi. Wiadomo, że pusty ots to nuda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#ots #tibia
landryn570 - Witam, 
Mam takie zapytanie tutaj do grona, ponieważ już nie wiem gdzie...

źródło: comment_6vSdqwzCjfSDMht8vioGXirnC0bKxYEz.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach