Wpis z mikrobloga

Mirki cholernie wciągnąłem się w #civilization6 ! Jednak, że nigdy nie grałem we wcześniejsze wersje, jestem blady co robić, co budować w jakiej kolejności itd. Macie jesteś poradniki,kanały na youtube ze strategiami albo po prostu z ludzkim omówieniem poszczególnych rzeczy na ekranie? bo większość filmików jest dla jakiś hardcorowców( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gh0stt: Nie ma jakiejś uniwersalnej odpowiedzi na pytanie o to co budować. Wszystko zależy od twojej cywilizacji, typu zwycięstwa w które celujesz, terenu na którym jesteś i całej sytuacji geopolitycznej w danej rozgrywce. Inaczej zagrasz gdy będziesz sobie oddzielony pasmem gór od reszty cywilizacji a inaczej gdy będziesz otoczony Macedonią, Mongolią i Zulusami. :P

Ja osobiście jeśli nie mam ciśnienia by budować wcześnie duże ilości wojska (minimalna armia to jednak
Talvi - @Gh0stt: Nie ma jakiejś uniwersalnej odpowiedzi na pytanie o to co budować. W...
  • Odpowiedz
@Talvi: A jak jest z tymi dzielnicami? Trzeba mieć każdą dzielnicę w każdym mieście? Czy lepiej po jednej w każdym mieście?

W ogóle jest w cholerę dóbr (futra,diamenty itp.) ale nie ma nigdzie żadnych wskaźników. Tak samo z produkcją. Niby wszystko kosztuje produkcję, ale nigdy się nie kończy (?) i skąd ją brać?
  • Odpowiedz
@Gh0stt: Nawet nie możesz mieć każdej dzielnicy w każdym mieście. Limit dzielnic ci na to nie pozwala. Miasto o wielkości 1 może mieć 1 dzielnicę, kolejną będziesz mógł zbudować co każde 3 poziomy miasta. (4 - dwie dzielnice, 7- trzy dzielnice itd.), musisz wybierać co ci jest potrzebne w danym momencie.

Zasoby luksusowe wpływają na udogodnienia (zadowolenie), ale to istotne jest przy miastach wielkości 5+, by mieć jakiekolwiek ulepszone przez
  • Odpowiedz
@Gh0stt: rób, tak jak ja robiłem. Ustaw poziom pierwszy i leć po zwycięstwo. Następnie kolejny poziom, itd. Jak dojdzuesz do 5-6 poziomu to już będziesz miał kilkadziesiąt godzin ograne.
  • Odpowiedz
@Gh0stt: Na początku zrób sobie zwiadowcę, wojownikami badaj tereny wokół miasta. Zwiadowcę wyślij by odkrył cały kontynent. Jeśli napotkasz barbarzyńców, pozbądź się ich jak najszybciej. Na początku budowniczymi staram się budować kopalnie aby przyspieszyć produkcję (ale farm tez nie pomijam bo dają żywność a ona przyspiesza rozrost miasta). Dość szybko staram się zrobić kolejne 2-3 miasta aby zagarnąć teren przed sąsiadami.

Co do dzielnic - na pewno pierwszą dzielnicą powinna być
  • Odpowiedz