Wpis z mikrobloga

#wroclaw

W tym wypadku Warszawa > Wroclaw

Po skargach mieszkańców na elektryczne hulajnogi porzucane na chodnikach drogowcy zaczęli je usuwać. - Stwarzają zagrożenie - słyszymy. Firmie Lime na razie nie udało się ich odebrać.

– Na razie mamy na stanie 83 hulajnogi. Leżały na chodnikach, a nie wydaliśmy firmie Lime zgody na zajęcie pasa drogowego. Właściciel na nasze wezwanie ich nie usunął, więc zgodnie z przepisami usuwamy je jako mienie porzucone bądź zagrażające bezpieczeństwu. I zgodnie z uchwałą rady miasta naliczamy kary za zajęcie pasa drogowego – mówi Karolina Gałecka, rzeczniczka Zarządu Dróg Miejskich.

Przedstawiciele Lime zgłosili się też do drogowców po odbiór zaaresztowanych hulajnóg. Ale ZDM ich nie wydał. – Nie przedstawiono nam dokumentów potwierdzających własność oraz zarejestrowanie działalności gospodarczej w Polsce – mówi Gałecka. – Oczekujemy od Lime konkretnych rozwiązań w sprawie parkowania hulajnóg. Sprawa jest pilna, bo system bardzo szybko się rozwija.

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,24462887,zarekwirowali-83-hulajnogi-ktore-lezaly-na-chodnikach-wlasciciel.html

Zarypane z wpisu na mirko od Pana @marian1881

https://www.wykop.pl/wpis/39012725/wreszcie-miasto-warszawa-cos-robi-w-sprawie-tego-p/
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chad_no1: pytanko, w czym faktycznie wam przeszkadzają te hulajnogi? pytam bo ja, oprócz ewentualnych kwestii estetycznych, nie widzę w nich kompletnie NIC przeszkadzającego, ot stoi se hulajnoga w randomowym miejscu ¯\_(ツ)_/¯. A wszyscy trąbią na prawo i lewo jakie to bandyctwo i w ogóle xD
  • Odpowiedz
@gangstaindesign2: często leży blokując chodnik i drogi rowerowe. Zdarzyło mi się jechać rowerem po zmroku i prawie nie wpierdzielic na hulajnogę która wystawała na drogę, a nie było jej dobrze widać. Jakby były zostawiane gdzieś przy krawężnikach itd spoko, ale często są pierdzielnięte na środku byle jak
  • Odpowiedz
  • 1
@PurpleHaze dotychczas hulajnogi mi nie przeszkadzaly póki nie dowiedziałam się jak dużym problemem są dla osób niepełnosprawnych, zwłaszcza dla niewidomych.
A dwa to ostatnio widziałam typa, który wziął z chodnika hulajnogę i rzucił ją na sam środek zatoczki autobusowej, wsiadł do autobusu i odjechał. Wiem, że to nie wina lime ale powinni pomyśleć nad jakimś zabezpieczeniem
  • Odpowiedz