Wpis z mikrobloga

Mirki, pierwszy raz w życiu będę robić pierogi ruskie. Mam podstawowy przepis, podpytałam też mamy. Ale może macie jakieś fajne wskazówki? Jakaś konkretna przyprawa? Wiem, że niektórzy dają kiełbaskę do środka. Jak macie jakieś wskazówki to poproszę :D
#gotujzwykopem
  • 20
  • Odpowiedz
@konsumatumest: dobra mąka to podstawa. Dodaj trochę oleju do ciasta, będzie bardziej sprężyste. Nie zapomnij dać mu 'odpocząć' z kwadrans. I się nie przejmuj w ogóle komentarzami, to tylko pierogi, tego się nie da źle zrobić. Najwyżej się jakiś rozklei.
Te dodatki typu cebulka, skwarki boczkowe wolę dawać osobno niż do farszu, ale u mnie co osobnik, to inny zestaw do pieroga preferuje, więc jak się dla kilkorga robi, najlepiej mieć
  • Odpowiedz
@konsumatumest: duzo sera, duzo pieprzu swiezomielonego, duzo cebulki zrumienionej na masle - to do farszu. Farsz na surowo ma byc 'przeprawiony'. Skwarki z boczku do omasty po ugotowaniu.
Ja bardzo lubie dodac troche bryndzy do farszu, jak mam. A staram sie robic pierogi akurat jak mam bryndze :D
Z mieta w farszu jakos mi nie podchodza...

Aaa... i taki tip ze ziemniaki najlepsze sa z dnia poprzedniego.

PS:
uwielbiam pierogi ruskie
  • Odpowiedz