Mam prośbę do wszystkich którzy popierają Biedronia:
Nie mówcie mi że lepiej mieć czyste powietrze, wysokie pensje i dobrą opiekę medyczną - ja to wiem i zgadzam się z tym. Nie mówcie mi, że lepiej ustanowić aborcję na życzenie, zwalczać Kościół i tym podobne - ja się z tym nie zgadzam, ale szanuję Wasze zdanie i prawo do reprezentacji politycznej w parlamencie. Nie mówcie mi, że kto go krytykuje ten z PiS-u albo faszysta. Taka dyskusja nigdzie nas nie zaprowadzi.
Powiedzcie mi tylko jedną, jedyną rzecz: SKĄD WZIĄĆ PIENIĄDZ?
Pomijając obietnice socjalne, sama rezygnacja z węgla w energetyce jest w naszych warunkach nierealna. Nasz budżet tego nie wytrzyma, a przedsiębiorcy i pracownicy już jęczą pod wysokimi podatkami i nie ma szans żeby to uciągnęli. Fundusze europejskie będą się zmniejszać, bo wyjdzie duży płatnik (Wielka Brytania), a nawet jeśli nie, to priorytetem będzie finansowanie innych celów (np. migracji) a nie pakowanie pieniędzy w coraz bogatszą Polskę, która powinna coraz mniej tego wsparcia potrzebować. Istnieje też ryzyko kryzysu w strefie euro, który może rozłożyć całą europejską gospodarkę i nawet jeśli pozostaniemy przy złotówce, to i tak oberwiemy rykoszetem.
Przekonajcie mnie, że się mylę i że Biedroń nie jest bajkopisarzem. Dziękuję.
@xniorvox: z Biedroniem się nie zgadzam (bo za dużo socjalu jak dla mnie), ale odpowiedź jest częściowo w tym, co zacytowałeś.
Sam rozdział państwa od kościoła to miliardy złotych oszczędności. Rocznie wydajemy 1.3 miliarda złotych na samą naukę religii w szkołach. Dla porównania - 500+ kosztuje 20-25 miliardów złotych.
@xniorvox 19 mld złotych będziesz miał po odcięciu Kleru od państwowego cycka chociażby. Tak na początek.
Likwidując kopalnie i elektrownie na węgiel obniżą się opłaty emisyjne. Zastępując te elektrownie OZE to zawsze coś się zaoszczędzi.
Likwidując TVP w takiej postaci to kolejny 1.3mld pln
I zgadzam się - większość punktów Biedronia nie są do zrealizowania. Ale z drugiej strony, mamy rok 2019 i cały czas - idąc do wyborów - przemujemy się
@Goofas: No dobra ale rozumiem że wliczasz to też hajs który będzie trzeba oddać KK który został bezprawnie zabrany przez PRL? Bo po to jest Fudnusz Kościelny. Zresztą postulaty Biedronia są tak głupie że ich się nie da bronić.
Likwidując kopalnie i elektrownie na węgiel obniżą się opłaty emisyjne. Zastępując te elektrownie OZE to zawsze coś się zaoszczędzi.
@Goofas: To dlaczego tak bogaty i nowoczesny kraj jak Niemcy, mimo wielokrotnych zapewnień i obietnic przejścia na energetykę odnawialną, wciąż pali węglem? Dlaczego w tak bogatym kraju jak Francja zapowiedzi podwyżki podatków celem m.in. rezygnacji z emisji CO2 wywołały tak gwałtowne protesty społeczne? Dlaczego tak wielka gospodarka jak USA tego nie robi?
@xniorvox: ci ludzie myślą że na płace minimalną potrzeba pieniędzy w budżecie [na pytanie o podwyżki płacy rzucają ci wyliczeniami], więc chyba myślą że to rząd wypłaca pieniądze, nie wiem czego ty oczekujesz
ci ludzie myślą że na płace minimalną potrzeba pieniędzy w budżecie [na pytanie o podwyżki płacy rzucają ci wyliczeniami], więc chyba myślą że to rząd wypłaca pieniądze
@bankowicz: Poniekąd słusznie, bo przedsiębiorca postawiony przed perspektywą płacy minimalnej, zamiast komuś dać pracę, może nie zatrudnić w ogóle nikogo, bo mu się nie zwróci. Przez to nie rozwinie działalności, zapłaci mniejszy podatek, a państwo nie dostanie wpływów z PIT i dodatkowo poniesie koszty
Żyjemy w państwie, w którym pigułkę antykoncepcyjną awaryjną która powoduje wczesną aborcję będzie można kupić już od 15 roku życia, ale energetyka dopiero od 18 lat xD
Nie mówcie mi że lepiej mieć czyste powietrze, wysokie pensje i dobrą opiekę medyczną - ja to wiem i zgadzam się z tym.
Nie mówcie mi, że lepiej ustanowić aborcję na życzenie, zwalczać Kościół i tym podobne - ja się z tym nie zgadzam, ale szanuję Wasze zdanie i prawo do reprezentacji politycznej w parlamencie.
Nie mówcie mi, że kto go krytykuje ten z PiS-u albo faszysta. Taka dyskusja nigdzie nas nie zaprowadzi.
Powiedzcie mi tylko jedną, jedyną rzecz: SKĄD WZIĄĆ PIENIĄDZ?
Pomijając obietnice socjalne, sama rezygnacja z węgla w energetyce jest w naszych warunkach nierealna. Nasz budżet tego nie wytrzyma, a przedsiębiorcy i pracownicy już jęczą pod wysokimi podatkami i nie ma szans żeby to uciągnęli.
Fundusze europejskie będą się zmniejszać, bo wyjdzie duży płatnik (Wielka Brytania), a nawet jeśli nie, to priorytetem będzie finansowanie innych celów (np. migracji) a nie pakowanie pieniędzy w coraz bogatszą Polskę, która powinna coraz mniej tego wsparcia potrzebować. Istnieje też ryzyko kryzysu w strefie euro, który może rozłożyć całą europejską gospodarkę i nawet jeśli pozostaniemy przy złotówce, to i tak oberwiemy rykoszetem.
Przekonajcie mnie, że się mylę i że Biedroń nie jest bajkopisarzem. Dziękuję.
#polityka #4konserwy #neuropa #biedron
@xniorvox: z Biedroniem się nie zgadzam (bo za dużo socjalu jak dla mnie), ale odpowiedź jest częściowo w tym, co zacytowałeś.
Sam rozdział państwa od kościoła to miliardy złotych oszczędności. Rocznie wydajemy 1.3 miliarda złotych na samą naukę religii w szkołach. Dla porównania - 500+ kosztuje 20-25 miliardów złotych.
Likwidując TVP w takiej postaci to kolejny 1.3mld pln
I zgadzam się - większość punktów Biedronia nie są do zrealizowania. Ale z drugiej strony, mamy rok 2019 i cały czas - idąc do wyborów - przemujemy się
@xniorvox: jak to nie? Widziałeś ile pieniędzy idzie na utrzymywanie rakowych górników i nierentownych kopalń?
@xniorvox: Serio już takie głosy są? Przecież Biedroń to tęczowy PiS.
@Goofas: xD
Nie wiem, co Cię tak śmieszy.
@Goofas: To dlaczego tak bogaty i nowoczesny kraj jak Niemcy, mimo wielokrotnych zapewnień i obietnic przejścia na energetykę odnawialną, wciąż pali węglem?
Dlaczego w tak bogatym kraju jak Francja zapowiedzi podwyżki podatków celem m.in. rezygnacji z emisji CO2 wywołały tak gwałtowne protesty społeczne?
Dlaczego tak wielka gospodarka jak USA tego nie robi?
https://www.wykop.pl/link/4781105/opozycja-chce-wyjscia-polski-z-wegla-do-2035-r-haslo-ambitne-ale-nierealne/
Po pierwsze - Niemcy zamknęli na koniec zeszłego roku ostatnią kopalnie węgla. Więc sami wydobywać nie będą, a importować - bo taniej
Po drugie - o ile istnieją w Niemczech elektrownie węglowe, to OZE stanowią w tej chwili 30% rynku, a do 2030 planują rezygnować z Węgla na rzecz OZE.
Dla porównania
@Goofas: Czyli nie dość, że nadal palą węglem, to jeszcze zrezygnowali z własnego przemysłu i miejsc pracy?
Trochę mi się to nie klei.
@bankowicz: Poniekąd słusznie, bo przedsiębiorca postawiony przed perspektywą płacy minimalnej, zamiast komuś dać pracę, może nie zatrudnić w ogóle nikogo, bo mu się nie zwróci. Przez to nie rozwinie działalności, zapłaci mniejszy podatek, a państwo nie dostanie wpływów z PIT i dodatkowo poniesie koszty