Jaką platformę polecacie do #gielda #gpw #etf (raczej nie #forex)? Czyli niskie prowizje, ale w praktyce bezpieczeństwo i pewność wypłat, a także brak przypadków, że broker uniemożliwia natychmiastową realizację transakcji.
@PrzywodcaFormacjiSow: na xtb handlujesz kontraktami (CFD) a nie akcjami, poczytaj czy ci to pasuję. Co do ING to w sumie polecam ale czasem sie psuje ( ͡°ʖ̯͡°). Prowizję możesz sobie zmniejszyć do 0,19% za bodajże 10zl miesięcznie, jak często robisz transakcję lub obracasz większa gotówką to zaraz się zwróci.
@spinor: Ja właśnie szukam czegoś relatywnie taniego, ale min.% + 3/5/zł opłaty przy małym kapitale zabija sens. Dlatego szukam miejsca gdzie będzie tylko % i będzie dość pewnie ;) @pikoka:
@PrzywodcaFormacjiSow: W ING masz stałe 0,3% dla transakcji od 1000zł a w XTB 0,2% od około 1400, jeśli chcesz kupić jakieś papiery nie podnosząc kosztów transakcyjnych to te kwoty to minimum. Chyba że jakieś kombinowanie w Degiro ale jak mówisz że małe kwoty to imo nie ma sensu bawić się w zagranicznego brokera
@PrzywodcaFormacjiSow: spoko opcja jak chcesz przepalić nawet te drobne, mireczku. Ty mylisz maklera giełdowego z brokerem forex i akcje z akcjami CFD, wiele nauki przed Tobą.
@PrzywodcaFormacjiSow: Najpierw zastanów się w co Ty w ogóle chcesz wchodzić i naucz się o instrumentach, a potem pytaj o platformy. Plus 500 to cfd, a nie normalne konto maklerskie, nie wiem nawet czy tam są jakiekolwiek polskie instrumenty. Jak chcesz wchodzić w normalne akcje na giełdzie, to musisz mieć maklera, który obsługuje akcje na gpw.
ale min.% + 3/5/zł opłaty przy małym kapitale zabija sens.
@PrzywodcaFormacjiSow: No to niestety takiego nie znajdziesz. Wszyscy maja minimalne kwoty transakcji. Najmniejsze oplaty byly dm db, teraz juz ich nie ma, nie wiem jak to wyglada w santander. 0.19%/1.9 zl czyli od 1000 zl placiles procent.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/X-Trade-Brokers-z-rekordowa-kara-od-KNF-7615507.html
@pikoka:
@PrzywodcaFormacjiSow: sprawdź degiro, podobno najtańszy ale szczegółów nie znam.
tu masz ranking https://www.najlepszekonto.pl/ranking-rachunkow-maklerskich
A co sądzicie o platformach typu Plus500, XM lub inne cypryjskie firmy?
@Budo:
@PrzywodcaFormacjiSow: No to niestety takiego nie znajdziesz. Wszyscy maja minimalne kwoty transakcji. Najmniejsze oplaty byly dm db, teraz juz ich nie ma, nie wiem jak to wyglada w santander. 0.19%/1.9 zl czyli od 1000 zl placiles procent.
Komentarz usunięty przez autora