Wpis z mikrobloga

#prawo #pytanie
Dzwonił do mnie policjant w sprawie nieprzerejestrowanego pojazdu. Stanęło na tym, że wyśle do sądu wniosek o ukaranie mnie. Czy serio mogę dostać karę? I ewentualnie w jakiej wysokości? Widełki są od 20 do 5000 zl. Dodam, że nie mam dochodu oficjalnego.
Może ktoś miał podobną sprawę?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Mi-sky myślę że ma znaczenie, bo jak wyczytałem
Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5000 zł. Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe.
  • Odpowiedz
  • 0
@Salomontheking no właśnie do mnie dzwonił kiedy przyjdę na komendę, ja zapytałem a co to zmieni, że ja przyjdę. On mi na to, że mi mandat wystawi. No to stwierdziłem, że nie przyjdę i stanęło na tym, że on zawiadomi sąd o tej sprawie.
  • Odpowiedz
  • 0
@xetrov awantura sąsiedzka, byłem tam złożyć wyjaśnienia i przy okazji do samochodu się doczepił. Zapytał kiedy kupiłem, to powiedziałem, że w kwietniu i dał mi 2 tygodnie na załatwienie sprawy ale olałem temat
  • Odpowiedz
  • 0
@Salomontheking na oficjalne wezwanie się stawiłem. Teraz to była rozmowa telefoniczna, z której jasno wynika, że już nie muszę przychodzić. Podczas mojej wizyty na komendzie szef wydziału prewencji stwierdził, że mam dwa tygodnie albo kieruje sprawę do sądu, ale mowa była o samochodzie, a nie o moim stawiennictwie
  • Odpowiedz
myślę że ma znaczenie, bo jak wyczytałem

Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5000 zł. Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe.

@AnonimowyGoj: Sąd w postępowaniu wykonawczym może zamienić grzywnę na prace społecznie użyteczne albo karę aresztu.
  • Odpowiedz