Wpis z mikrobloga

Cześć, jak wygląda sytuacja w Japonii pod względem:
-kultura pracy(naprawdę trzeba tam pracować aż do nieprzytomności?)
-zamieszkania(szukam miejsca na ziemi, gdzie ludzie są otwarci, spokojni, mili, system podatkowy zrozumiały, a pogoda idealna czyt. nie piździ złem, nie ma ,,ciemnych miesięcy"(nasza zima) i w lato da się wytrzymać w krótkich spodenkach?)
-zarobków - czy spokojnie da się wynająć kawalarkę i żyć za najniższą płace?
#japonia #emigracja @ama-japan
  • 7
@jazmojegopokoju:

-kultura pracy(naprawdę trzeba tam pracować aż do nieprzytomności?)

Nie. Chociaż dalej możesz spotkać ludzi, którzy długo pracują (trochę się przy tym obijając), by pracodawca widział, że jesteś pracowity.

-zamieszkania

Jak wytrzymasz w Tokio w krótkich spodniach w lecie, to spoko. Najlepiej, to w ogóle chodzić tam nago lub nie wychodzić z klimatyzowanego pomieszczenia. Poza tym w weź pod uwagę fakt, że w JP dość szybko zapada zmrok w miesiącach letnich.
@jazmojegopokoju

1. Wszystko zależy od rodzaju pracy i firmy. Ciężko powiedzieć ogólnie ale chyba jest więcej firm gdzie się wychodzi zgodnie z prawem niż siedzi po godzinach.
2. To raczej nie Japonia. System podatkowy w miarę prosty, jak nie masz odpisów to wszystko robi firma za Ciebie. W Japonii moze być - 30C w zimie na północy i +20C na południu, to długi kraj.
3. Wszystko zależy gdzie, od standardu, odległości od
@jazmojegopokoju: to teraz z mojej perspektywy
1. Tutaj nie odpowiem z mojego doświadczenia ale waifu. Są firmy, które będą Cię trzymać do nocy. Są firmy, które będą pilnowały żebyś wyszedł na czas. Podobno urząd pracy ma duży wpływ na pracodawców, jeśli któryś ci podpadnie to można wymusić poprawę (ale Japończycy często tego nie robią)
2. W Tokio tego lata było potwornie gorąco, czasem nawet 42 stopnie. Teraz jest zimno ale pogoda