Wpis z mikrobloga

Tak właściwie, to zabójstwo Pawła Adamowicza najbardziej przypomina mi Gabriela Narutowicza(tych co spali na historii odsyłam do linka na końcu). Tak więc jest to sytuacja prawie bez precedensu od prawie 100lat. Oczywiście pomijam tutaj mordy rosyjskie czy niemieckie z lata wojennych i powojennych, ponieważ nie noszą one znamion zamachu a szerzej zakrojonej akcji mordu na całej polskiej inteligencji.
Dziwi mnie więc sytuacja w której ludzie są zdziwieni szokiem jaki taki akt wywołał prawie w całym kraju.
Zaapeluje raz jeszcze, spory polityczne były, są i będą natomiast wykluczmy z naszych serc nienawiść i pogardę wobec drugiego człowieka a na pewno wszystkim nam będzie się żyło dużo lepiej. Bądźmy dla siebie życzliwi.
Gabriel Narutowicz na wikipedii
„Kurier Polski” pisał wtedy, iż „płomień do pochodni [Niewiadomskiego] wyszedł z tej atmosfery nienawiści i gwałtu, którą wytworzyły złe duchy Polski w dniach ostatnich”
#gdansk #adamowicz #wosp
Cavaron - Tak właściwie, to zabójstwo Pawła Adamowicza najbardziej przypomina mi Gabr...

źródło: comment_CYN6gXNDVj56Bu7HNeBhvvmrWDgzV6Uy.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cavaron tragedia zaczyna się wtedy gdy różne poglądy (np. polityczne) zaczynają wpływać na to jak postrzegamy drugą osobę. Ja mogę się z czymś nie zgadzać ale to nie znaczy że mam te osoby za ułomne a w skrajnych przypadkach złorzecze. Nigdy tego nie mogłem pojac
  • Odpowiedz