Mój pierwszy w życiu zakwas żytni(。◕‿‿◕。) przymierzam się do pieczenia chleba własnego bo dookoła gónwo. Oby wyszło. Wygląda chyba ok i zapowiada się nieźle. Tu po pierwszym dokarmianiu
@tptak: ten zakwas według przepisuj ma być gotowy po 3 dniach, a potem to go dokarmiać (ale w sumie nie wiem przez ile) albo do lodówki (tez nie wiem ile go przechowywać można ) ( ͡°ʖ̯͡°)
@MrsHyde: 3 dni trochę mało, szczególnie w zimie, spokojnie możesz go przez 5 dni karmić, jeśli po tym czasie będzie w porządku to do lodówki i raz na tydzień dokarmiać.
@Malcolmpl: Co masz na myśli w porządku? I nie wiem czy mi miejscu w słoiku starczy (dokarmiam do po pół szklanki woda i mąka). Sory za takie może oczywiste dla Ciebie pytania, ale to mój pierwszy zakwas i się uczę ( ͡°͜ʖ͡°)
@MrsHyde: bez końca. Jak zje to trzeba dać więcej, a od czasu do czasu upiec chleb. W lodówce karmię was na tydzień - dwa, przed pieczeniem wyjmuję i dokarmiam. Jak po kilku miesiącach się ustabilizuje, może wytrzymać i miesiąc.
@tptak: aha ok. Też myslisz, że gotowy zakwas po 3 dniach to za krótko? Co może być z nim nie tak? W sensie z chlebem z takiego zakwasu? Sory za takie może oczywiste dla Ciebie pytania, ale to mój pierwszy zakwas i się uczę ( ͡°͜ʖ͡°)
@MrsHyde: Jak nie widać pleśni, nie pachnie octem spirytusowym i nie zmieni koloru na zielony, czerwony bądź czarny to jest ok :) Ja trzymam tak około 100-200gr w słoiku, gdy nie mam czasu na pieczenie a przez dokarmianie ilość mi przyrastała to nadmiar po prostu wyrzucam.
@MrsHyde: Dodawaj więcej mąki, niż wody, w proporcji 2:1, wtedy będzie mocniejszy. Powinien wyglądać mniej więcej tak. Ja zawsze dodaję na te standardowe 500 g mąki 2 g drożdży. Chleb będzie bardziej pulchny i lżejszy. Mniej zbity, o! :)
#chwalesie #pieczzwykopem ? #bojowkapiekarska już wkrótce
źródło: comment_6FA69yWPZRkO6YGjmL7RP0KQ1YntfNap.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@MrsHyde: bez końca. Jak zje to trzeba dać więcej, a od czasu do czasu upiec chleb. W lodówce karmię was na tydzień - dwa, przed pieczeniem wyjmuję i dokarmiam. Jak po kilku miesiącach się ustabilizuje, może wytrzymać i miesiąc.
Sory za takie może oczywiste dla Ciebie pytania, ale to mój pierwszy zakwas i się uczę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po trzech dniach nie będzie jeszcze raczej na tyle mocny, żeby podnieść ciasto.
@Miyazaki: WAT. Od kiedy drożdże potrzebują tlenu, a nie tylko cukru?
źródło: comment_Qet1Lii7dwe70tksfeYmAEseNiQN7r6x.jpg
Pobierz