Wpis z mikrobloga

Kolejny shiciarz @Saeglopur: mnie zablokował żebym przypadkiem nie zjechał jego monero

Już dawno mówiłem że monero jest idealne, bo to piękny kozioł ofiarny odciągający od BTC. Wszyscy będą obwiniali monero a Bitcoin taki niewinny i transparentny, ale do czsu aż w samourai wpraowadzą ZeroLink a później w wielu innych portfelach. Następnie sygnatury Schnorra i to będzie zapewniało mixowanie natywnie na blockchainie. W przyszłości jeszcze Mimble Wimble i pozamiatane. Mixowane BTC bez wglądu w wielkość transakcji. Do tego już mamy anonimowe LN.

Monero straci swoje przewagi a będzie dużo gorsze. Z jebolnym blockchainem, brakiem możliwości weryfikacji podaży i nieskończoną inflacją (σ ͜ʖσ)

Idealnie się wszystko układa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#monero #kryptowaluty #bitcoin
  • 38
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: o to ciekawe. Fanatyk fiata i monero? Też miałem nim dwa starcia. Nie pamiętam dokładnie czy to z nim ale teraz wszystko układa się w jedną całość. Teraz już wiem przynajmniej o co mu chodziło. Jak zwykle instynkt inwestora. Oni walczą nie z nami tylko z rynkiem a nas obwiniają za spadki.
To w ogóle jakiś ekstremista w krypto przez przypadek. Pluł się do mnie o język polski i
  • Odpowiedz
Mimble Wimble

@cyberpunkbtc: Zdajesz sobie sprawę że wdrożenie MimbleWimble nie jest proste, to wymaga hardforka z ogromnymi zmianami. Poza tym ta technologia oprócz oczywisty zalet (full anonimowość i małych rozmiarów transakcji przy jednoczesnej transparentności emisji/wydobycia) posiada wady odbiorca musi wygenerować transakcje oraz nie obsługuję wszystkich rodzajów smart kontraktów. Na szczęście z LN chyba jest kompatybilne a wadę żeby odbiorca musiał być online być może da się jakoś wyeliminować.

Aktualnie warto
  • Odpowiedz
to wymaga hardforka z ogromnymi zmianami.

@wrongbit: A nie wiem, nie śledzę, ale pierwotnie był jako soft fork robiony. Może źle nie będzie (albo jako sidechain, hm)
  • Odpowiedz
@wrongbit: Ale to tylko jeden z elementów, któy po prostu aninimizuje wartość transakcji. Mieszanie monet zapewnią inne technologie o których wspomniałem.

LN jest anonimowe z natury a już dziś transakcje są przesyłane trasowaniem cebulowym, identycznie jak pakiety w torze.

@fervi: Sidechain to nie ma sensu. WM ma być na normalnym BTC ale to odległa przyszłość.

@atari_XE: Niby gdzie? Przecież już był i to soft fork. Co
  • Odpowiedz
@wrongbit: bedzie jeszcze kilka hard forkow na btc, min zeby zwiekszyc rozmiar bloku

@atari_XE: Też tak sądzę, ale to w dalekiej przyszłości raczej.

Ale to tylko jeden z elementów, który po prostu anonimizuje wartość transakcji. Mieszanie monet zapewnią inne technologie
  • Odpowiedz
@wrongbit: LN anonimowe daje tyle, że nie wiesz skąd ta kasa jest :D Tylko gdzie ostatecznie jest. Natomiast hard fork wymaga powstania drugiej kryptowaluty, która potencjalnie zastąpi pierwszą (a realnie mogą być dwie i co zrobisz, nic nie zrobisz Bożenko)
  • Odpowiedz
@atari_XE: Nie wiesz jak działą LN. Nie ma żadnego limitu. Poza tym do zmian LN nie trzba żadnego hard forka. LN działa poza BTC. To tylko dogadujące się portfele. Podczas transferu na LN nic sie nie dzieje z BTC i nie jest to zależne od BTC a na pewno nie skalowanie. Dopiero jak zamykasz kanał to bilans jest zapisywany i odpowiednie ilości oddane każdej ze stron.
  • Odpowiedz
@atari_XE: Przecież ograniczenie będzie można podnieść mistrzu. Chodzi o to aby nie skalować onchain jeżeli sie da i przeć na nkalowanie offchain.

Myślisz że jak nie starczy 1MB blok i się będzie zapychać to nie podniesiemy rozmiaru bloku?
  • Odpowiedz
@atari_XE: #!$%@? ty nie potrafisz czytać co ja napisałem? Przecież wiem że dla całej ludzkości 1MB nie wystarczy, napisałem że jeżeli bedzie taka koniecznosć to się pewnie podniesie. Ty za to sobie wymyśliłeś jakieś 35mln osób i potrzebę hardforka :D
  • Odpowiedz
LN anonimowe daje tyle, że nie wiesz skąd ta kasa jest :D Tylko gdzie ostatecznie jest. Natomiast hard fork wymaga powstania drugiej kryptowaluty, która potencjalnie zastąpi pierwszą (a realnie mogą być dwie i co zrobisz, nic nie zrobisz Bożenko)

@fervi: Całkowita nieprawda po prawdziwym hardforku powstaje tylko jeden łańcuch. Ten mit 2 krypto po hardforku powstał po całkowitej kpinie i sztucznym powołaniu do życia bch od biedy można to nazwać
  • Odpowiedz