Wpis z mikrobloga

@PanKoucz: Witam szanownych nadludzi.
Jakie książki , jakich autorów, jaką tematykę polecacie? Zapowiadają mi się 2 miesiące bez neta. już mam 160gb audiobookow ,ale może być to za mało. Ogólnie rzygam już rozwojem osobistym i buddyzmem. A ostatnio się jaram etologią, Nietzschem, więc może być coś około tej tematyki, ale dawajcie co macie xD. Jakieś mniej znane zespoły, ewentualnie filmy też chętnie przyjmę. Dzięki za wszelkie propozycje! #rozwojosobisty #psychologia #pytanie #rozwojosobistyznormikami #wychodzimyzprzegrywu #ksiazki
  • 6
  • Odpowiedz
@PanKoucz: Takie podejście typowo nawiązujące do nicku. Wiesz, że to działaniem siebie rozwijamy a nie ciągłym słuchaniem, czytaniem i gdybaniem? Masz dwa spokojniejsze miesiące to na podstawie swojej wiedzy ustal gdzie jesteś, gdzie zmierzasz, zaplanuj to i realizuj.
  • Odpowiedz
@szuchal: no w pełni się zgadzam. Trzeba przestać czytać i wcielać w życie. Od myślenia, planowania też mi już niedobrze. A czytam tylko poprzez audiobooki gdy coś robię w tym samym czacie. Tylko po prostu takie będę miał warunki w najbliższym czasie, że będę zmuszony czytać xD. Chociaż dzięki za radę, spróbuje jakoś bardziej porealizować inne projekty w miarę skromnych możliwości.
  • Odpowiedz
@PanKoucz: Jeśli stoicyzm, to przede wszystkim ,,Diatryby" Epikteta. Znacznie bardziej rozbudowane i dłuższe niż ,,Rozmyślania".

Choć zarówno Epiktet, jak i Aureliusz to neostoicy, czyli reprezentanci nurtu skupionego przede wszystkim na etyce, kosztem logiki, filozofii przyrody czy teorii poznania, ważnych dla ,,oryginalnego" stoicyzmu. Choć cóż zrobić, z wcześniejszych dzieł stoickich przetrwały jedynie fragmenty i cytaty.
  • Odpowiedz