Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +89
W 25,5 miesiąca przejechane 85 tys. km. Skoda Fabia III Kombi 1.0 MPI 60 KM w gazie.
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
EpicElion +38
Dzień dobry, bierzcie po jednym miłego dnia.
Widać, że dokument jest kręcony mocno stronniczo, ale nnie można odmówić jednego - skutki rządzenia sprzed 40 lat są widoczne do dzisiaj. Ponadto sam fakt wzięcia kredytu na rozbujanie przemysłu a nie na na bieżące wydatki (czyli to co mamy dzisiaj) zalatuje kapitalizmem w granicach na które pozwalał przyjaciel ze wschodu. Z drugiej strony zakłady te brutalnie zweryfikowała rzeczywistość lat 90. Ale to może już tylko efekt rządzenia kolejnych partyjniaków, którzy chcieli się dorobić na czyjejś ciężkiej pracy?
Co mnie uderza najbardziej to sam sposób wypowiadania się Gierka. Bije od niego pokorą, świadomością popełnianych błędów. Zdaje sobie sprawę, że dało się pewne rzeczy zrobić lepiej. Można nawet odnieść pewne wrażenie, że Polska dostała przywódcę, któremu zależało na kraju, ale ówczesne realia nie pozwalały mu na pełne rozwinięcie skrzydeł.
A wy jak na to się zapatrujecie? Chętnie posłucham opinii osób starszych jak i tych, którzy tak jak ja PRL znają jedynie z opowiadań
#historia #komunizm #prl