Wpis z mikrobloga

#komputery #skladamkomputer

Mirki!

Po wielu latach prebuildów, laptopów, c-------h warunków, grania na stołach kuchennym etc. udało się!
Mam biurko, mam klawiaturę, kupiłem monitor... czas na jednostkę!

Nie interesowałem się tematem od tylu lat że nie mam zielonego pojęcia o co w tym wszystkim teraz chodzi... zdecydowanie potrzebuje pomocy...

1. Dajcie jakieś linki do poczytania o obecnych rozwiązaniach technologicznych, sprzęcie etc.
2. Dajcie jakieś strony / sklepy czy coś sprawdzone gdzie teraz zamawia się podzespoły
3. Pomóżcie w jakiś sposób wdrożyć się w to wszystko od początku bo jest hardcore.

Temat na ten post to karty graficzne!

Celuję w GF2080 Ti ale nie mam zielonego pojęcia czy one się różnią! Wszedłem na xkom tak żeby z ciekawości popatrzeć... tam jest 28(!) modeli! Skąd ja mam wiedzieć, który lepszy, który gorszy? Po prostu po cenie od najwyższej i jechana?

Co to jest GDDR6?
Co to jest USB-C (VirtualLink)?

HELP!
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS. Chyba że macie jakiś sprawdzony endgame'owy prebuild bo też nie wiem czy mi się chce z tym wszystkim męczyć...
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Barto_: składanie kompa to prosta sprawa :). Te modele różnią się prawie niczym... Weź po prostu jakiś najtańszy, który nie jest wersją ITX czyli taką mają krótką, do małych komputerów.
GDDR to pamięć RAM graficzna stosowana w kartach. Tak jak PC teraz mają DDR3 i DDR4 tak NVIDIA aktualnie stosuje generację 6ta czyli GDDR6.
Virtual link to coś, co nie ma zastosowania :D. Standard, który wymyślili i czeka jeszcze na
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Murasame panie na xkomie w filtrach jest GeForce rtx 2080 Ti.

W dyszce się zamkniemy?
Żadnych niepotrzebnych ledow i pierdół ale ma być zimny. I tyle.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Murasame szkło nie potrzebne, obudowę elegancką jakiś nie plastic, chłodzenie które lepsze i przede wszystkim cichsze. Nie wiem czy chce kręcić procesor... Zależy od wydajności.
  • Odpowiedz
@Barto_:
https://www.x-kom.pl/lista/03lkz0vtp

W większej rozdzielczości procesor nie ma już takiego znaczenia jak w standardowym FullHD, więc nie trzeba inwestować w i7, 9600k spokojnie wystarczy, a jest przy okazji w dość dobrej cenie jak na Intela. Gdybyś chciał i7, to cena zestawu idzie w górę o 700 zł, w grach różnicy raczej nie będzie zauważalnej.

Płyta Extreme 4 jest całkiem spoko do kręcenia + z tym chłodzeniem będzie bardzo cicho
  • Odpowiedz
@Barto_: To jest właśnie 2k, a nie FullHD, coś pomiędzy tym a 4k, według mnie idealnie rozwiązanie na dzień dzisiejszy, bo karty są jeszcze czasami za słabe na 4k, a w 2k spokojnie pocisną na 144Hz czy tam 165Hz.
  • Odpowiedz
@Barto_: Nie, właśnie chodziło mi o to, że im większa rozdzielczość, tym bardziej karta dostaje po dupie i procek nie robi już takiej różnicy, w FullHD różnica pomiędzy i5 a i7 może być np. 140 klatek vs 150, a już w 2k będzie to np. 80 vs 85, a w 4k 40 vs 42 tak przykładowo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Murasame wiem ale ja kupuje kompa bardzo żadko więc już wolę i7. C--j tam stać mnie.

Daj mnie jakaś listę tych wszystkich podzespołów.
  • Odpowiedz
@Barto_: Polecam też ten materiał, jest na temat RTX 2080, a nie dokładnie wersji Ti, ale daje jakiś pogląd na poszczególnych producentów, bo w wyższym modelu są mniej więcej podobne rozwiązania zastosowane.
M.....e - @Barto_: Polecam też ten materiał, jest na temat RTX 2080, a nie dokładnie ...
  • Odpowiedz