Wpis z mikrobloga

Z tego co widzę u nas imformacja przeszła bez większego echa - Władimir Zieleński, komik i aktor, ogłosił kilka minut przed północą w swoim show Wieczorny Kwartał, że będzie startował na prezydenta Ukrainy. Co ciekawe, sondaże dają mu 1. lub 2. miejsce. Głównym konkurentem będzie Julia Tymoszenko, obecny prezydent jest raczej bez szans.

#ukraina
M4rcinS - Z tego co widzę u nas imformacja przeszła bez większego echa - Władimir Zie...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rajwyk @xniorvox @M4rcinS:

Krótki komentarz sytuacji politycznej na Ukrainie z przed 2 tygodni

Uwaga ciekawostka ukraińskiej sceny politycznej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Według danych ostatniej dużej ankiety, przeprowadzonej przez Kijowski międzynarodowy instytut socjologi tak
  • Odpowiedz
@M4rcinS: Zastanawia mnie teraz to czy jeśli on faktycznie by wygrał, to kogo wprowadziłby do parlamentu albo z kim współpracowałby. Zainteresowałem się trochę jego poglądami i robi wrażenie, jakby chciał "pogodzić się z Rosją" z tym że godzenie się z Rosją oznacza ponowną utratę suwerenności... No, chyba że to kolejna dawka populizmu i rzucanie pustych haseł typu "kwiaty na czołgi". Obym miło się rozczarował i żeby to nie było coś
  • Odpowiedz
To taki Ukraiński Kukiz?

@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Nie sledzę zbytnio tego co mówi (i nie wiem kogo umiesci na lsitach), ale też mi takie mysli (przeczucia) przez głowę przechodzą. Niestety takie projekty gdzie jest jeden gośc nawet z najszczerszymi chęciami i on dobiera sobie ludzi żeby wystawić listy to jak dla mnie może pieknie w planach wygladają, ale w rzeczywistości to niemal zawsze jest zawód.
No i czy ci jego ludzie są
  • Odpowiedz
@Aryo: z tą proeuropejskością Julii Tymoszenko to bym się nie rozpędzał, tak jak PSL w Polsce "przypadkowo" przybijała bardzo korzystne umowy gazowe dla Rosji
  • Odpowiedz
@Tranq: bazuję na tym co mówią. Nie mogę subiektywnie zmieniać opisy bo by mi zarzucono stronniczość dla którejś partii lub naginanie rzeczywistości :d
  • Odpowiedz
@Tranq: no i bądź co bądź partia Batkowszczyna głosowała najaktywniej za reformami proeuropejskimi i dopasowującymi do wymogów UE. Ranking jest na Vox Ukraine, więc równie dobrze Tymoszenko o jej partia mogą być mocno proeuropejskie doputy dopóki widzą w tym większe korzyści materialne i polityczne dla siebie.
  • Odpowiedz
@Tranq: Tak ona miała takie ciagotki i przeciwnicy jej to cżesto wypominają. Tyle, że obecna władza jest tak niepopularna, że wielu wyborców macha ręką. Przecież 4 lata temu Tymoszenko była wręcz wyszydzana na Ukrainie, a teraz wyczekała i znów się liczy. Do tego przypominam, że jej środowisko w kwestii sprzeciwiania sie krytyce ukrianskich nacjonalistów było aktywne już lata temu.
Ja ją pozycjonuje jako trudniejszą opcję niż środowisko Poroszenki (chociaż ono
  • Odpowiedz