@andrzej_grozny: trzeba odróżnić koło zamachowe od dźwigni/pokrętła do zaciskania, pełnią one zupełnie inną rolę. Poza tym porównaj budowę prasy z Twojego zdjęcia z urządzeniem, które wkleił @BartZzaMorza. Ta prasa mechaniczna oparta jest na jednej śrubie i ma bardzo masywną obudowę. Urządzenie o którym mówimy ma kilka przekładni i stosunkowo lekką konstrukcję.
@ffurbo: @BotRekrutacyjny: @Stalowypecherz: @andrzej_grozny: @zlp-: panowie, są prasy z kołem zamachowym, nawet całkiem podobnie wyglądają, ale to tutaj to jest wiertarka, z dwoma biegami i korbą do napędu, przyjrzyjcie się bliżej przekładniom,nie będzie wątpliwości.
@ffurbo: jedno, co mi tylko bruździ, to brak widocznych na zdjęciu mechanizmów opuszczania pinoli bądź wrzeciona (tu chyba pinoli nawet nie ma). Ale nie widać też stolika przedmiotowego, może to on był ruchomy?
@Jarek_P: Też mnie to zastanowiło, wrzeciono jest w pozycji opuszczonej, a od uchwytu do "stołu" jest daleko. Urządzenie jest na pewno mocno zdekompletowane.
@ffurbo: Przyglądam się teraz temu ustrojstwu bliżej i sam już nie jestem pewien. Na osi koła zamachowego tuż pod pierwszym łożyskiem jest coś, co wygląda na mimośród, z kolei na wysokości tego mimośrodu, na osi narzędzia jest... coś. Cholera wie, co. Sprzęgło?
Wiecie co wsm wolałabym się spotykać z takim przegrywem niż z oskarkiem bo taki oskarek zazwyczaj zdradliwa bestia jest xD I zdradza z każdą juleczka która napotka ( ͡°ʖ̯͡°)
#pytaniedoeksperta #mechanika #technologia
Komentarz usunięty przez moderatora
Albo własną walutę :P