Wpis z mikrobloga

Mam pewien problem i pytanko. Jeżdżę do pracy praktycznie codziennie, czasem jakis dzień, dwa przerwy (ok25km łącznie) w tamtym tygodniu wracałem w najgorszy śnieg, rower przeczyscilem(bez smarowania może błąd) wczoraj wsiadlem i było wszystko ok, a dzis (lekki deszczyk) i nie dało się jexhsc na ustawieniu przerzutek 2-7 bo co chwila przekakakuje :/, na2/6 lepiej. Zazwyczaj jak wysmarowalem było ok, teraz zapomniałem, ktoś coś doradzi?
#rower
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na lince od przerzutek są nakrętki do drobnej regulacji napięcia linki. Kręcąc nią w prawo lub lewo sprawisz że przerzutka będzie szybciej wchodzić lub wolniej. Jeśli teraz trzeszczy tzn że jest za luźna i nie może wskoczyć.
  • Odpowiedz
@konami84: To zależy . Jeśli łańcuch jest brudny i oblepiony piachem to trzeba go wyczyścić i nasmarować . W dobrych warunkach można i 100 km na jednym smarowaniu zrobić
  • Odpowiedz
@konami84 . Tak w ciemno to trudno ocenić lecz u mnie przeważnie przeskakiwanie łańcucha wiązało się z wymianą kasety i łańcucha . Jeśli chcesz to wstaw zdjęcie kasety to ocenimy jej zużycie . Możesz też zmierzyć odległość między 10 ogniwami to będzie wiadomo ile wyciągnięty jest łańcuch .
  • Odpowiedz
Nie obraź się ale łańcuch nie może pracować w takim syfie . Po nasmarowania łańcuch powinien być suchy by nie lepiło się nic do niego . Gdy złapie piachu to tworzy się pasta cierna i wtedy już chyba jeździć na nie smarowany łańcuchu
  • Odpowiedz