Wpis z mikrobloga

Pytanko, własnie kończy mi się okres 6- miesięcznego zwolnienia i wiem, że jest możliwość przejścia na tzw fundusz rehabilitacyjny. Wiem o komisji itd. słyszałam też, że w tym czasie są wypłacane b. małe pieniądze. Z tym, że na stronie zusu są takie o to informacje:

Wysokość świadczenia rehabilitacyjnego wynosi:

- 90% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego za okres pierwszych 3 miesięcy (90 dni),
- 75% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego za pozostały okres,
- 100% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, jeśli pobierasz świadczenie w czasie ciąży.

Czyli rozumiem, że 90% podstawy będzie z tego co aktuanie teraz dostaję na chrobowym? Bo jeśli tak to to nie wygląda, by to były aż taki mały piniondz.

#zus #pytanie #kiciochpyta
  • 8
  • Odpowiedz
@nothanks: źle to rozumujesz - jeśli obecnie otrzymujesz zasiłek chorobowy np. w wysokości 80% podstawy wymiaru to świadczenie rehabilitacyjne w wysokości 90% podstawy jest korzystniejsze :)
  • Odpowiedz
@artisss: no ok, bo jeszcze coś takiego znalazłam, no i tu mi by własnie pasowało to o czym pisałam. na stronie zusu odnośnie zasiłku chorobowego ( tego zwykłego czyli do 182 dni) piszą, o podsatwie wymiaru i tu o czym piszesz by się zgadzało, ale już tutaj piszą o podstawie wymiaru zasiłku chorobowego
  • Odpowiedz
@nothanks: tak jak wyżej napisałem - podstawa wymiaru jest stała (oczywiście nie na zawsze) - z tej własnie podstawy wypłacane są wszelkie świadczenia: chorobowe (80% lub 100%), opiekuńcze (80%) i rehabilitacyjne (75%, 90%, 100%)
możesz potwierdzić takie informacje w kadrach swojego pracodawcy lub ZUS
  • Odpowiedz
@artisss: nie że nie wierzę, tylko takie to trochę dla mnie nielogiczne, że po 6 miesiącach nagle będę dostawała więcej, no i ten przykład na stronie w tym mnie utwierdzał. Nie mniej jednak dziękuję za odpowiedź :)
  • Odpowiedz