Przebadano mięso drobiowe z Lidla. A tam: salmonella, E. coli i inne bakterie...

W około połowie wszystkich próbek wykryto bakterie oporne na jeden lub więcej antybiotyków. Inne niepokojące odkrycia obejmują zarazki kałowe, takie jak enterokoki i Escherichia coli (E. coli), które wskazują na kontakt mięsa z treścią jelitową zwierząt. Wykryto także Listerię i Campylobacter.
- #
- #
- #
- #
- #
- 166
- Odpowiedz






Komentarze (166)
najlepsze
@zegarmistrz-swiatla: mnie rozwalił jeden bazarek we Lwowie jak byłem parę lat temu. Surowe mięso, ryby walnięte normalnie na blat. W hali z +30*c. Zapach do dzis pamiętam. Zresztą został ze mną wtedy do czasu kąpieli i prania.
@Kaczypawlak: Tylko że leków nie traktujesz termicznie a mięso tak.
Pierwsza to
od kiedy to działacze badają, a nie służby sanitarne
dwa:
@leon-san: A jak kot wybierze kocią karmę zamiast kurczaka to będziesz żarł kocią karmę? Pytam z ciekawości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@leon-san: nie wiem jak w innych miastach, ale odkąd pamiętam, to mięso w Lidlu jest pakowanie do lodówek z takiej palety z termosem. W biedrze dopiero niedawno się pojawiły, bo wcześniej przekładali z normalnej, ale od razu. W netto potrafi na normalnej stać pół dnia przed włożeniem do lodówek.
Czyli propaganda wegetarian. A wiecie co jest na niemytych jagodach z lasu?
Nie przypadkiem tłucze się do głowy, że o ile wołowinę można jeść krwistą o tyle drobiu nie wolno i pierś z kurczaka "medium rare" skończy się salmonellą.
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: Chyba że z lidla to wtedy nie XDDD
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-09-26/salmonella-w-miesie-mielonym-sanepid-ostrzega-przed-partia-wyprodukowna-dla-lidla/
@Letnianoc: XDDDDDDDDDDDDDDDD
To teraz sprawdź ile kosztuje antybiotykoterapia drobiu. Podpowiem Ci, ze to są przeogromne koszty. Nikt nie stosuje antybiotyków profilaktycznie, raz, że od 2022 nie można, dwa jest to zajebiscie drogie.
Nie ma nic dziwnego w tym, że w ptaki z ferm przemysłowych są zakażone różnymi bakteriami, w tym antybiotykoopornymi.