Wpis z mikrobloga

Jestem nowy w #webdev #backend i mam pytanie co do dość skomplikowanego formularza: chciałbym, żeby użytkownik wypełniał pewien zestaw pól tyle razy (i dotyczących takich zagadnień) ile serwer każe. Wszystko oczywiście dlatego, że czasem jeden użytkownik będzie musiał wypełnić jeden zestaw, a czasem siedem. Przygotowałem sobie odpowiednie API na backendzie, następnie na froncie, w JS, dodaję odpowiednie pole odpowiednią ilość razy.
Pytanie brzmi, jak najlepiej zwrócić te dane? Docelowo wymarzyłem sobie, żeby kilka informacji ogólnych rzuconych było "luzem", a potem szła tablica zestawów, gdzie każdy jest osobnym obiektem i zawiera podinformacje. Nie wiem, jak to zaimplementować, nazywanie pól w formie z użyciem kwadratowych nawiasów (example[]) prawidłowo produkuje tablicę, ale nie chcę wszystkiego mieć wrzuconego bez składu, a raczej uporządkowane na modłę JSON-a.

Przepraszam, jeżeli nie potrafię tego jasno wytłumaczyć, tak jak pisałem jestem nowy w webie, a próby, które przeprowadziłem przez ostatnią godzinę nie dają pożądanych rezultatów. A, wolałbym nie używać kobył jak JQuery.
  • 7
@ahaw: żeby ten JSON wyszedł ładnie, to dane formularza też muszą mieć pewną strukturę, a z tym właśnie mam problem. Te zestawy pól powinny się zawierać w obiektach, a same obiekty w arrayu i nie umiem tego odtworzyć. Gdybyś wiedział jak, będę wdzięczny.
@frogi16: najprościej to podpinasz do buttona "send" metode która tworzy tę strukturę. Pobiera dane z pół do jakiegoś obiektu, który jest potem serializowany i wysyłany.
Nie rozumiem w czym tutaj może być problem