Wpis z mikrobloga

@newerty: Nie mam C+, więc nie sprawdzę, ale spróbuj po prostu innej przeglądarki - Firefox i Chrome. Może być tak, że Safari nie wspiera jakiegoś kodeka. W najgorszym przypadku wideo nie ruszy na macOS, ale w to wątpię...
To jest mac, czy hack?
@botul: Trochę poszperałem i mogę powiedzieć, że pozostaje mi tylko inna przeglądarka (FF lub Chrome), bo Safari nie wspiera zabezpieczeń DRM od Google o nazwie 'Widevine'. Kiedyś był plugin do Safari ale #apple stwierdziło, że trzeba używać ich DRM'a i pluginu ni ma.

Spotify w Safari też sobie nikt nie posłucha. #!$%@? mnie strzela, bo zaraz będzie trzeba do każdej strony z video mieć inną przeglądarkę.

Oczywiście nie pomylą się ci
@jankes83: a pomyślałeś o użytkownikach osx'a którzy nie są administratorami systemu i nie mogą instalować aplikacji? Co z tego, że jest apka.

Poza tym był to przykład popularnej usługi nie dostępnej na Safari przez filozofię 'nasze za wszelką cenę'.
@newerty: to poproś administratora żeby zainstalował. Nikt ci nie każe używać Safari, tak samo jak na pececie nie musisz używać Edge czy IE. I właśnie zdecydowana większość użytkowników instaluje inne przeglądarki.
@jankes83: A co jeżeli używam zablokowanego systemu a administrator nie wyrazi zgody na FF, Chrome czy cokolwiek innego? Mogę przecież użyć telefonu, prawda? A co jeżeli przy komputerze muszę używać słuchawek? Zawsze mogę założyć dwie pary, prawda?

I tak już #!$%@?ąc od powyższego to powiedz mi chłopie po jaki #!$%@? #!$%@? się ze swoimi mądrościami nie mając nic sensownego do powiedzenia?
@newerty: #!$%@? się bo mogę. #!$%@? od rzeczy o jakiś nierealnych sytuacjach. Skoro admin wszystko ci zablokował, to pewnie też nie życzy sobie żebyś słuchał muzy na spotify. Tymczasem żegnam i zarazem witam na #czarnolisto bo widzę, że żyłka zaczęła skakać, a z debilami nie dyskutuję.
@newerty: ahem, od kiedy na osx trzeba być adminem, żeby instalować appkę? Dotyczy to tylko instalatorów, które pchają śmieci do /usr/ i ma to jak najbardziej sens.

https://superuser.com/questions/214072/can-i-install-programs-on-a-mac-without-admin-rights

If it is a drag & drop installation you can drag it to the Applications folder within your user folder, or anywhere within your user folder for that matter. If it uses Apple's Installer you will need an admin name & password.