Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@ntniwk: co ma być nie tak, każdy inaczej krystalizuje. Mógł być również podgrzany to nigdy nie będzie stały, ale wciąż będzie dobry.
  • Odpowiedz
@YerbajTo: Dobrze to wiedzieć. Ale nie o tym tu mowa, bo oba jak kupiłem to były płynne, a teraz tylko jeden z nich jest stały, a były trzymane razem.
  • Odpowiedz
@ntniwk: podobnież krystalizacja oznacza ze miod lepszej jakosci, to dziwne ze z tego samego zrodla jedne spoczko drugi juz nie, moze iny rocznik a gosc sie jebnął ? XD
krystalizacja płynnego miodu następuje po nawet miesiącu i wtedy wiadomo ze miodek nawet legitny
  • Odpowiedz
@ntniwk: wez tego płynnego odstaw w chłodniejsze miejsce i zobacz
ludzie nie zalecają dodawać miodu do herbaty od razu itp.
ale np. jak stoi w 20-30 stopniach to tez dla niego nie za dobrze
Odstaw i zobacz za 2-3 tyg
  • Odpowiedz
wielokwiat nie musi byś z jednej partii, z tych samych roślin. Na moje, to ten twardszy ma większą domieszkę rzepaku, tak po kolorze i konsystencji sądząc. Ewentualnie, ten rzadszy mógł być podgrzewany, co rozpuściło większość kryształów, i teraz też skrystalizuje, ale wolniej.
  • Odpowiedz
@ntniwk tak okiem fachowca napiszę xD że każdy miód musi krystalizować i że jak nie krystalizuje wogóle to coś z nim jest nie tak:
A) ma za duża wilgotność
B) był podgrzewany
C) ktoś go ożenił z stropem cukrowym
Tym bardziej że masz drugi słoik taki sam w którym krystalizacja przebiegła
  • Odpowiedz