Jak się dokładnie nazywa ten sensor z wifi, którym mogę sterować przez #raspberrypi? Da się do tego podpiąć przykładowo termometr i przesyłać temperaturę do #domoticz. Czego jeszcze potrzebuję, żeby podpiąć to pod baterię 18650? Step down corverter? Niech mi ktoś to złoży jakoś proszę żeby napięcia itp pasowały.
ESP8266 + DHT22 lub DS18B20 bym polecał. AFAIR oba te czujniki potrzebują 5V. Więc proponowałbym jakiś NodeMCU z 8266, na tym ESPEasy i podłączony czujnik. No i wtedy step-up z 4.2 (chyba tyle ma 18650) na 5v. @I-____-I:
@rolfik_r1: @I-____-I: U mnie ds18b20 i am2320(chiński dht22) chodzą na 3,3V. ESP8266 potrzebuje jakiś LDO żeby zbić napięcie z baterii do 3.3V, albo właśnie jakaś płytka z wbudowanym stabilizatorem.
@xEldmir: do puszek to sobie kup Shelly 1. Masz wszystko w jednej obudowie już złożone, z certyfikatem CE i duża szansa, ze nie spali Ci domu. Przy kotle dałbym niekoniecznie Arduino, a dowolne ESP - NodeMCU, WeMos. Możesz to na przyszłość fajnie rozbudować. Tak na przykład u mnie wyglada sekcja ogrzewanie w Home Assistant.
Da się do tego podpiąć przykładowo termometr i przesyłać temperaturę do #domoticz.
Czego jeszcze potrzebuję, żeby podpiąć to pod baterię 18650? Step down corverter?
Niech mi ktoś to złoży jakoś proszę żeby napięcia itp pasowały.
@I-____-I: U mnie ds18b20 i am2320(chiński dht22) chodzą na 3,3V. ESP8266 potrzebuje jakiś LDO żeby zbić napięcie z baterii do 3.3V, albo właśnie jakaś płytka z wbudowanym stabilizatorem.
Komentarz usunięty przez moderatora