Nieco inaczej przedstawia się sytuacja z dobrowolnymi datkami otrzymanymi od internautów. Otóż jeżeli datki te były dobrowolne i internauta nic w zamian nie otrzymał, mamy w takim przypadku do czynienia z darowizną. Zgodnie z art. 888 § 1 Kodeksu cywilnego przez umowę darowizny darczyńca zobowiązuje się do bezpłatnego świadczenia na rzecz obdarowanego kosztem swego majątku.
Co do zasady czynność darowizny podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn. Obowiązek podatkowy w takim przypadku spoczywa na osobie obdarowanej. Należy jednak pamiętać, że zgodnie z art. 9 ust. 1 ww. ustawy „opodatkowaniu podlega nabycie przez nabywcę od jednej osoby, własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej:
9.637 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do I grupy podatkowej;
7.276 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do II grupy podatkowej;
4.902 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy podatkowej [osoby obce]”.
Czyli co, teoretycznie nie powinien płacić podatków, bo chyba nikt, nie przelał mu sumarycznie 5k PLN, jak to jest?
@blazek: hmmm niby to robi w sposób zorganizowany i ciągły, czy robi to w celu zarobkowym tu można się spierać, bo datki są dobrowolne, więc zawsze może powiedzieć że tylko strimuje, a zarobek to efekt uboczny spowodowany DOBROWOLNYMI DAROWIZNAMI, kompletnie nie związany z streamingiem, bo mógłby równie dobrze streamować i nie zarabiać
@taksanski_widelec: ja nie wiem jaka jest dokladnie stawka, moglem cos przekrecic. Wez tez pod uwage ze gruby mogl wliczyc w to oplaty w t&d, np. za donate SMS finalnie gruby dostaje coś koło złotówki. Moze byc tez tak ze gruby ma spolke Z.O.O i wyplaca dywidendy a wtedy placi dodatkowo dochodowy 19%. Zaznaczam ze zaden ze mnie ksiegowy
@Patoologia: tak tak, to że ma spółkę to wiem, ale wydaje mi się, że ktoś go na hajs naciągnął, inni youtuberzy mają działalności gospodarcze i sobie radzą, a on akurat ma spółkę, której prowadzenie jak wiadomo jest dużo droższe, choć niby można więcej korzystać z kreatywnej księgowości, choć znając go, na pewno dał się naciągnąć na jakąś firmę, która optymalizuje podatki XDDD
@taksanski_widelec: no oprocz tego odpowiada tylko majątkiem spółki jak cos sie #!$%@? wiec bezpieczniej. Powinien zagadac do specjalisty od kreatywnej ksiegowosci, otworzyc sie w panamie albo delaware i #!$%@? 0%. Koszt takiej spolki to rocznie w przybilzeniu 15000 euro wiec mysle ze by wydoił
Czyli co, teoretycznie nie powinien płacić podatków, bo chyba nikt, nie przelał mu sumarycznie 5k PLN, jak to jest?