Popełniłem mema po ostatniej dyskusji w pracy. W sumię trochę #heheszki a trochę smutna prawda o tym jak wygląda teraz używanie Springa ;) #java #spring #springboot #programowanie
@size: Są dwie strony. Spring Boot pozwala szybko postawić projekt i unikanie go pasuje do nosaczy "którzy wolą mieć kontrolę nad projektem". Z drugiej strony do tego stopnia wszystko robi za programistę, że ten często nawet nie wie jak coś działa tylko dodaje kolejne adnotacje.
@kebab-case: Zanim wszedł spring boot większość projektów które widziałem była konfigurowana na xmlach, łącznie z projektami na Spring 4. Pointa miala być taka jak napisał @xenonso
@Koryntiusz: To dziwne bo spring boot nie ma nic wspólnego z konfiguracją w xmlach a konfiguracja w Javie jest od Springa 3 i raczej wszyscy sensowni programiści z niej korzystali
@kebab-case: Pewnie miło sobie podbijać ego poprzez przynależność do grupy "sensownych programistów" ale jakoś ich nie spotykałem. Ludzie mieli od dawna projekty konfigurowane w xmlach i robili tak samo jak w projekcie wcześniej. Większość tutoriali i przykładów też było na xmlach. 5 lat temu baeldung opublikował artykuł jak konfigurować springa w Javie i komentarzach jeszcze miał pytanie w czym jest lepsza konfiguracja w Javie od tej w XML
@Koryntiusz: Co mnie obchodzi bealdung i tutki w internecie pisane przez hindusów, to jakieś autorytety dla ciebie xD? Zobacz sobie co jest pokazywane na konferencjach i w książkach a nie czerpiesz wiedzę z takich wątpliwej jakości źródeł.
@kebab-case: No to gratuluję, że Ty i wszyscy progmiści których znasz zaczeli używać adnotacji od momentu kiedy tylko się pojawiły.
Zresztą Twoje udowadnianie, że XMLe przy konfiguracji springa są przestrzałe jeszcze wcześniej tylko utwierdza, że typowy Nosacz bez chęci do zmian mógłby używać XMLa.
W sumię trochę #heheszki a trochę smutna prawda o tym jak wygląda teraz używanie Springa ;)
#java #spring #springboot #programowanie
konfigurować springa w Javie i komentarzach jeszcze miał pytanie w czym jest lepsza konfiguracja w Javie od tej w XML
https://www.baeldung.com/bootstraping-a-web-application-with-spring-and-java-based-configuration
Wprowadzenie do Springa 3.1 wideo opublikowane przez Pivotal. Oczywiście wszystko oparte na adnotacjach.
https://www.youtube.com/watch?v=KdokzxHkKlw
No ale jakiś rusek jest lepszym autorytetem xD
@kebab-case:
"Opublikowany 11 mar 2011"
"16 422 wyświetlenia"
I na drugi dzień wszyscy korzystali z adnotacji ;)
Zresztą Twoje udowadnianie, że XMLe przy konfiguracji springa są przestrzałe jeszcze wcześniej tylko utwierdza, że typowy Nosacz bez chęci do zmian mógłby używać XMLa.