Aktywne Wpisy
BadSebastian +23
Babcia mi kiedyś opowiadała, że na krótko przed rzezią wołyńską żołnierze niemieccy chodzili po polskich wsiach i ostrzegali Polaków "że nadchodzą Ukraińcy, i że jeśli chca, to mogą iść z nimi do miasta gdzie będą bezpieczni", ale większość Polaków nie chciało opuszczać swojego domostwa.
#wolyn #ukraina
#wolyn #ukraina
Ceny są sztucznie zawyżone.
Weźmy takie czipsy - jaki jest realny koszt wytworzenia jednej paczki? 20 groszy? 25? Doliczając wszystkie koszty związane z logistyką niech będzie złotówka, co i tak będzie na wyrost. Tymczasem cena w ciągu ostatnich kilku miesięcy skoczyła o 100% i teraz wynosi 10 zł XD I tak jest z wieloma produktami.
A zauważyliście ile jest ostatnio w takiej biedronce promocji? Kupuję w niej od lat i czegoś takiego
Weźmy takie czipsy - jaki jest realny koszt wytworzenia jednej paczki? 20 groszy? 25? Doliczając wszystkie koszty związane z logistyką niech będzie złotówka, co i tak będzie na wyrost. Tymczasem cena w ciągu ostatnich kilku miesięcy skoczyła o 100% i teraz wynosi 10 zł XD I tak jest z wieloma produktami.
A zauważyliście ile jest ostatnio w takiej biedronce promocji? Kupuję w niej od lat i czegoś takiego
Czy ktoś z was robił sushi --> co potrzebuję jako początkujący kupić żeby móc zrobić sushi ? Pytam bo można kupić masę niepotrzebnych rzeczy.
A tak ogólnie to będziesz potrzebować:
8 liści
400 gram ryżu (i sporo płukania)
szypiorek, zielony ogórek (wycinasz gniazda z nasionami)
czerwona papryka, surimi i łososia i serek philadephia lub twój smak.
z dodatków - imbir w słoiczku, wasabi i sos sojowy.
- kilogram ryżu do sushi - niecałe 10zł
- ocet ryżowy - 3zł
- glony nori (tu lepiej nie kupować na zapas bo wyschną) 5szt - 5zł
- sos sojowy - tu co ktu lubi ceny od 3zł za małe buteleczki wzwyż różnych firm, kikkoman ma dobry imo
- dodatki do środka, ja lubię łosoś+awokado+ogórek+majonez
Ryżu i octu
A potem się łapie bakcyla i robi samemu. Zdecydowanie to lepsze od gotowych zestawów do zjedzenia, w podobnej cenie.
edit: za dychę nie kupisz: ryż, wasabi, sos sojowy, mata, pałeczki, nori, imbir itp
po prostu jak ktoś wyda 60zł, zrobi z tego kilka rolek, zniechęci się rozkładem jakość/ilość/cena i stwierdzi, że nie warto i lepiej iść do knajpy, no to w sumie smutno się robi
1. czym ten 'ryż do sushi' różni się od ryżu z biedronki
2. po co ten ocen ryżowy ?
wiesz, możesz sobie kombinować po swojemu, nikt ci nie zabroni, ale wszyscy ludzie na świecie nie robią sushi w ten sam sposób, "bo tak się umówili", tylko tak masz pewność, że nie wyjdzie ci jakieś niezjadliwe gówno
moje początki z kuchnią też były w stylu "a po kij mi kupować ten , lepiej dam , co sie moze stac", ale teraz nauczyłem się, żeby trzymać się tego przepisu 1:1 albo po prostu go nie robić
może kiedyś wejdę na skilla, gdzie będę potrafił sam dopasowywać składniki, ale to jeszcze nie