Wpis z mikrobloga

#hdd #pcmasterrace #benchmark
Co jest nie tak z tym dyskiem, że ma taki wynik?
Średnia dla tego dysku to 72%, u mnie jest 23-44,7%.

https://www.userbenchmark.com/UserRun/12623120

UserBenchmarks:
CPU: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+ - 21.6%
GPU: Nvidia GeForce 9600 GT - 4.7%
HDD: Toshiba DT01ACA050 500GB - 23%
RAM: Unknown 2x2GB - 15.2%
MBD: Gigabyte GA-M61PME-S2

https://www.userbenchmark.com/UserRun/12623589

UserBenchmarks: Game 12%, Desk 25%, Work 14%
CPU: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+ - 22.3%
GPU: Nvidia GeForce 9600 GT - 4.5%
HDD: Toshiba DT01ACA050 500GB - 44.7%
RAM: Unknown 2x2GB - 15.2%
MBD: Gigabyte GA-M61PME-S2
  • 15
@Odczuwam_Dysonans: Właściwie to pierwszy pomiar na stronie jest wpisany jako "Relative performance n/a - sequential bench incomplete", ale można było skopiować wyniki.

Ale nawet te 44,7% jest o wiele za mało.
Pytam, czy to może oznaczać coś złego z dyskiem? I czy nadaje się na wymianę?
Dopuszczam opcje:
* był czymś zajęty system
* coś nie tak z dyskiem
* coś nie tak z płytą główną (przestarzała lub też "uszkodzona")
@look997: może być również problem np z kabelkiem SATA :D
Ale na sam początek ściągnij np CrystalDiskInfo i sprawdź jego kondycję, możesz też sprawdzić jego teoretyczną wydajność programem HD Tune itp, to na początek ;)
No i możesz googlować w grafice np "Toshiba DT01ACA050" i jeśli są wykresy z jakiś testów to porównywać itp.
Ale zasadniczo jak masz na nim system, to nigdy nie wyjdą takie wyniki jak w testach. U
@Odczuwam_Dysonans: CrystalDiskInfo - sprawdzę.
A porównanie z userbenchmark.com nie wystarczy?
Pozamykałem wszystko, zatrzymywałem nawet usługi z poziomu admina. Wydaje się, że nic się w tle nie działo.
To są testy użytkowników, tak samo jak mój. Ich własnym programem. Chyba to porównywalne?
@look997: nie wiem, nie używałem nigdy (chyba) akurat UserBenchmarka, ale tak, jakieś porównanie to jest - niemniej nie wiem na ile to jest wiarygodne akurat jeśli chodzi o dysk, skoro masz tak dużą rozbieżność między pomiarami ;)
Dlatego lepiej się odnieść do programów typowo mierzących wydajność, używanych w testach jak HD Tune, czy AS SSD - i zobaczyć czy też na nich też wychodzi tak źle ;)

Ale zaraz zaraz, właśnie
@look997: jak jest zapchany to zawsze ogólna wydajność spada, szczególnie jeśli zapychałeś go pomału - wszystko kwestia defragmentacji i tego, że głowica lata jak szalona po talerzach :D
Najlepiej byłoby go przeformatować tak szczerze mówiąc, ale porządne odetkanie też zrobi robotę.
Ogólnie na NTFSie defragmentacja nie jest tak bardzo potrzebna, jak w przy partycjach typu FAT32. Po prostu ten system plików lepiej działa i unika takich sytuacji, że tak to ujmę,