Wpis z mikrobloga

Mireczki lada tydzień będzie u mnie Viofo A129 Dual i właściwie nigdy nie korzystałem z tego typu sprzętu nie wiem jak to działa, wiem tylko z youtuba, że ma to tryb parkingowy, samo czuwa itd wiecie sami lepiej. Moje pytanie to chciałbym używać tego trybu, tak, aby on był w pełnej gotowości lecz mogę to zasilać inaczej niż z akumulatora? Mam w domu powerbanka xiaomi 20 000 mAh, da się to jakoś wykorzystać? Bo po wpisaniu frazy "powerbank do kamery samochodowej" na aledrogo można ujżeć pozycje za 1500 zł

#wideorejestrator #kamerasamochodowa #samochody #motoryzacja
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KKK1337:
dwie doby na jednym powerbanku to i tak calkiem spoko opcja, chyba. Więc spoko by było kupić taki drugi powerbank i co dwa dni podmieniać i ładować pierwszy w trakcie jazdy lub w domu. Nie wiem tylko jak z żywotnością takiego rozwiązania bo to jednak jest obciążenie dla ogniw ale cenowo chyba dobra opcja. Ciekawi mnie tylko czy ktoś już kombinował w ten sposób i jak to rozwiązał inaczej
  • Odpowiedz
@thekotek96: Używam takiego od kilku miesięcy i jestem zadowolony. W trybie parkingowym, robi zdjęcia jak kamera wyczuje ruch auta, a jak odpalam auto samo przełącza się na nagrywanie. No i oczywiście gniazdko zapalniczki jest wolne i żadne kable nie przeszkadzają.
  • Odpowiedz
@One_Stone: to nie jest to samo geniuszu.... to jest tylko biedakonwerter na usb (zamiast taki do gniazda zapalniczki) nie ma to nic wspolnego z zabezpieczeniem akumulatora przed rozładowaniem, do tego reflink więc do kosza z wpisem
  • Odpowiedz
to nie jest to samo geniuszu...

@wish666: przetwornica z 12/24 V na 5, których potrzebuje wideorejestrator. W Twoim od razu wychodzi końcówka z micro USB, w tym co wkleiłem wychodzą dwa zwykle gniazda USB, do których wpinasz swój kabel i zasilasz tym kamerę.
  • Odpowiedz
tyle, że głównie chodzi mi właśnie o ochronę akumulatora a nie jak zasilić wideorejestrator

@thekotek96: https://www.wykop.pl/wpis/36334109/kamera-podlaczona-do-gniazdka-12v-caly-czas-nagryw/#comment-127750477

Z tym rozładowaniem akumulatora, to nie jest aż tak źle, jakby się mogło wydawać. Wyżej wrzuciłem link do wcześniejszych obliczeń.
Wiadomo, jak akumulator już bardzo stary, to może być problem, ale wtedy to już lepiej myśleć o jego wymianie.
  • Odpowiedz
@thekotek96: mam tą kamerkę i mam też ten powerbank i też stosowałem połączenie kamerka->powerbank->zapalniczka, ale w moim przypadku gdy zostawiałem auto na noc, to rano miałem mnóstwo nagrań które trwały 1,5min i były puste.
Bo na parkingu przed blokiem przejeżdżało auto, kamerka wykrywała ruch, ale zanim się załączy i zacznie nagrywać to trwa to ok 5-6 sekund, więc na nagraniu widziałem jedynie pustą drogę.
I tak rano po takiej nocy na powerbanku świeciła mi się tylko 1 dioda na 4.
Szczególnie, że kamerka załącza się jak wykryje ruch z przodu lub z tyłu. A ja mam z przodu drogę, a z tyłu chodnik.

Nie wiem jak to pogodzić, bo wiem, że 99 razy będę miał puste nagrania, a ten 1 raz ktoś zahaczy mi o auto i wtedy kamerka
  • Odpowiedz
@Ernando: problem również mi znany z osiedlowego parkingu, gdzie wystarczy zmiana światła w obszarze obiektywu (sensora) wideorejestratora i już mamy nagrywanie. w efekcie na osiedlu kamera potrafi nagrywać cały czas.

te obliczenia co ludzie wyprawiają np. @One_Stone: z akumulatorami to zawsze mnie śmieszą, bo podchodzą do akumulatora tak jakby miał zawsze 100% swojej pojemności i był przeznaczony tylko dla rejestratora niezależnie od temperatury zewnętrznej, do tego uważają, że
  • Odpowiedz