- Do garnuszka wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli, mleko i mąkę. - Całość dokładnie mieszamy (np. widelcem, mikserem, trzepaczka) tak aby tworzyło gładką masę. - Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do masy - mieszamy. - Na patelni topimy masło, wlewamy masę, smażymy pod przykryciem. - Po około 2/3 minutach, jak z wierzchu omlet będzie ścięty to przewracamy na drugą stronę energicznym ruchem, podsmażamy jeszcze dwie minutki. - Omlet przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonym szczypiorem.
@KHOT: osobiście uważam ze nie ma czegoś takiego jak prawidłowy omlet, w zależności w której części świata jesteś będzie przygotowany w inny sposób, z dodatkiem różnych składników. Moim zdaniem wszystko jest kwestią tego co kto lubi, ja taki jadłam od zawsze, taki mi smakuje i dlatego tez właśnie taki podaje przepis. Lepszy czy gorszy? to już sprawa indywidualna.
@KHOT: ale nie rozumiem co w tym słabego? Bezpieczeństwo świata jest zagrożone bo jem omlet z mąka i mlekiem? Chyba każdy może jeść potrawy przygotowane w sposób jaki lubi, czy nie?
@aiclooo: w omlecie nie ma maki . Szkoda do zdrowej proteinki dodawać biała make. A Omlet wychodzi równie efektowny, po podsmażeniu z jednej strony wstawiam pod grilla żeby się ścięło z góry.
@aiclooo: po pierwsze, ze względu na to że omlet powinien być zrobiony na galaretowato, to ta mąka będzie w nim półsurowa, to samo w sobie jest słabe.
Ale poza tym generalnie masz rację, jeżeli ktoś sobie życzy, to może nawet jeść schabowego posmarowanego dżemem i bezpieczeństwo świata również nie będzie zagrożone.
21/100
Omlet z szynką i szczypiorem
Czas: 15 minut
Co potrzebujemy?
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- Pół łyżki masła
- Szczypta soli
- Szynka
- Szczypior
Przepis:
- Do garnuszka wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli, mleko i mąkę.
- Całość dokładnie mieszamy (np. widelcem, mikserem, trzepaczka) tak aby tworzyło gładką masę.
- Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do masy - mieszamy.
- Na patelni topimy masło, wlewamy masę, smażymy pod przykryciem.
- Po około 2/3 minutach, jak z wierzchu omlet będzie ścięty to przewracamy na drugą stronę energicznym ruchem, podsmażamy jeszcze dwie minutki.
- Omlet przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Smacznego życzę ja, @aiclooo!
#foodporn #jedzzwykopem #gotujzwykopem #glupiewykopowezabawy #sniadanie #mikrokoksy
444 kcal
31.9g białka
23.4g tłuszczy
25.2g węglowodanów
@aiclooo: to się zwiąże? Założę się, że jakbym ja to robił to byłoby płynne jak woda xD
Komentarz usunięty przez autora
- 2-3 jajka
- 50g płatków owsianych
- jeden banan
zblendować razem, wylać na patelnie, wpierdzielić, koniec ;D
https://www.youtube.com/watch?v=qXPhVYpQLPA
Rób jak SzefDżon, bądź jak SzefDżon! Sekret, jak we większości francuskich potraw, tkwi w dużej ilości masła. Dwie, trzy próby i wyjdzie Ci idealny.
@aiclooo: popatrz na przepis wyżej, dodawanie mleka i mąki jest słabe, bardziej to przypomina naleśnik z nadzieniem niż omlet.
Ale poza tym generalnie masz rację, jeżeli ktoś sobie życzy, to może nawet jeść schabowego posmarowanego dżemem i bezpieczeństwo świata również nie będzie zagrożone.