Wpis z mikrobloga

Wczoraj przesiadłem się z XO na prosiaka i w sumie konsola, jak konsola, nic szczególnego. Jednak, już mnie wkurza kilka rzeczy:
Prędkość pobierania - na XO gry pobierały się często z prędkością 70-90MB/s, rzadko schodziło poniżej 50MB/s. Na prosiaku nawet 10MB/s nie było. Często jest tak źle, czy po prostu źle trafiłem?
Gałki analogowe - są po prostu śliskie. Może się do tego przyzwyczaję, ale analogi w padzie Xboxa były dużo lepsze. Chyba nigdy mi się nie zdarzyło, że palec spadł z analoga, na padzie od psa palec cały czas jeździ po analogu i muszę go poprawiać. W ogóle cały pad od Xboxa jest dużo lepszy. Lewy analog w prawilnym miejscu, przyjemniejszy skok klawiszy, spust dużo przyjemniejszy. Ogólnie cała ergonomia i to, jak pad leży w dłoni to kilka klas wyżej od dualshocka. Jeszcze w padzie od psa wkurza mnie przycisk Options. Jego umiejscowienie i skok to porażka. Na koniec ten akumulator...
Może polecacie jakieś nakładki na analoga?
Tak poza tym, to spoko. Pomijając te kwestie, to ani nic nie zrobiło na mnie wrażenia, ani nie mam szczególnie negatywnych odczuć. Pad to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

#ps4
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kostner: Kabel. Może akurat trafiłem na zły moment (sobota, wieczór).
@size: mam nadzieję, że się przyzwyczaję, bo na razie mówiąc krótko - jest c-----o. Te śliskie analogi strasznie mnie wkurzają.
  • Odpowiedz
@Frexor: też w końcu się przesiądę na ps z xa i jedyne co mnie będzie wkurzać to właśnie pad i psn. Docelowo planuję zakup pada razer raiju tournament. Tylko ta cena (,)
  • Odpowiedz
Na prosiaku nawet 10MB/s nie było. Często jest tak źle, czy po prostu źle trafiłem?

@Frexor: PS4 ma c-----y moduł Wi-Fi. Podłącz się kablem, będzie lepiej.

Gałki analogowe - są po prostu śliskie. Może się do tego przyzwyczaję, ale analogi w padzie Xboxa były dużo lepsze. Chyba nigdy mi się nie zdarzyło, że palec spadł z analoga, na padzie od psa palec cały czas jeździ po analogu i muszę go
  • Odpowiedz
@Frexor: Zapewne chodzi ci o 70-90 Mb/s nie MB/s. Miałeś odpaloną jakąś grę w tle podczas pobierania? Bo zazwyczaj transfer jest dużo mniejszy, jak w coś grasz.
  • Odpowiedz
@Dawidinho8: eh, to lipa. Konsola ma być docelowo podłączona do WiFi. Nie chce mi się ciągnąć kabla i robić otworów w ścianie. Dzięki za linka, pewnie dzisiaj zajadę i je kupię.
@MrRadius: Konsola była świeżo wyjęta z pudełka. Najpierw się aktualizowała, a później pobierałem God of War. W sumie już zgłupiałem z tymi jednostkami, ale wydaje mi się, że dobrze napisałem. Internet mam o prędkości 600-960Mb/s (zazwyczaj ok.
  • Odpowiedz
Prędkość pobierania - na XO gry pobierały się często z prędkością 70-90MB/s, rzadko schodziło poniżej 50MB/s. Na prosiaku nawet 10MB/s nie było. Często jest tak źle, czy po prostu źle trafiłem?

@Frexor: Pewnie Twój dostawca internetu to UPC? Bo częste są przypadki, że upc gryzie się z usługą playstation network.
  • Odpowiedz
@polaczyna: nope, lokalny dostawca internetu. Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych, gdzie średnia wieku to 100 lat. Praktycznie nikt mi nie przeszkadza w zużywaniu łącza. W umowie mam 600Mb/s, ale spokojnie dochodzi do 960Mb/s. Średnio 800-900, właśnie dlatego, że łącze jest puste.
  • Odpowiedz
@Frexor: A to sorry w takim razie. Zazwyczaj ludzie mają dużo gorszy internet i mylą jednostki. Najlepiej jakbyś sprawdził teraz jaki masz transfer. Ale więcej niż 400 Mbit raczej nie wyciągniesz na PSN.
  • Odpowiedz
@Frexor: infrastruktura sieciowa Sony jest c-----a i tyle. Pad chociaż znaczenie poprawiony względem tego co było w PS3 i tak nie dorównuje Xboxowemu. Ale Sony ma coś dlaczego zapewne się przesiadłeś z xboxa - gry na wyłączność ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dawidinho8: no i jeszcze s---------y psn który limituje często prędkość pobierania np. dodatków do gier. No i to co inni mówią, zbija jak grasz mimo, że nie potrzeba...

A pady do 4 są spoko, tylko wlasnie kwestia przyzwyczajenia, jak ktoś ma rękę do xowych to troche to wymaga. @Frexor:
  • Odpowiedz
@MrRadius: No szkoda, w takim razie może włączę tę opcję, by w trybie spoczynku aktualizowała gry. Tutaj masz wynik. W weekend często jest gorzej, ale poniżej 600 nie spada.
@Joii: Z tymi grami na wyłączność też jest lipa w moim przypadku. Długo siedziałem i przeglądałem exy i w zasadzie tylko dwa mi się spodobały - God of War i Horizon Zero Dawn. Reszta to już tak średnio.
@
  • Odpowiedz
@Frexor: No to rzeczywiście lipa. Możesz spróbować ze zmianą DNSów w konsoli, ale w moim przypadku znacznie pogorszyło transfer. Najczęściej to pauzuje/wznawiam pobieranie.
  • Odpowiedz
@MrRadius: średnio mi się to podoba. Byłem przyzwyczajony, że nawet te gry, które zajmują kilkadziesiąt GB pobierają mi się w czasie, gdy jem obiad. Teraz jakoś inaczej będę musiał planować pobieranie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@MrRadius: Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie padów. To normalne, że lewy silnik wibracyjny tak głośno pracuje? Brzmi, jakby skakał w obudowie pada. Najgorsze jest to, że kupiłem dodatkowego pada i w nim jest to samo.
  • Odpowiedz
@Frexor: Nie używam w ogóle wibracji, pierwsza rzecz którą od razu wyłączam po zakupie konsoli ( ͡ ͜ʖ ͡) Nie mam teraz konsoli żeby sprawdzić transferów.. Ale ostatnio u kumpla spokojnie wyciągało 100 mbit w sobotę po południu..
  • Odpowiedz