Wpis z mikrobloga

Mam problem z #mibox na #android oreo. Kiedyś pod moją nieuwagę on sam (albo ktoś mu pomógł) zaktualizował się do Oreo. Do samego jego działania nie mam zastrzeżeń, ale całkowicie dyskwalifikuje go dla mnie jeden problem. Mam podłączoną normalną myszkę oraz chińskiego pilota z funkcją air mouse, podświetlaną klawiaturą etc.

Wcześniej prawy przycisk myszy działał w androidzie jako "wstecz", obecnie jest po prostu prawym przyciskiem z menu kontekstowym np w chrome. O zgrozo w chińskim pilocie kiedy naciskam przycisk powrotu.. on tez wywołuje prawy klawisz. Na pilocie powrócić da się klawiszem backspace.

w jaki sposób mogę to rozwiązać? Szukałem w internetach, znalazłem posty o takim samym problemie ale nikt nie pomógł (,)
  • 3
@pebcio: Próbowałeś poszukać w sieci pod hasłem "mapowanie klawiszy Android" ("Android keyboard mapping")?
W przypadku klawiatury się to sprawdza, ale nie jestem pewien czy mechanizm wykrywania naciśnięć klawiszy myszy w Androidzie działa na tej samej zasadzie.
@mp107: Tak. Częściowo ogarnąłem temat aplikacją "External Keyboard Helper". Częściowo, bo przypisać mogę klawisz "wstecz" do dowolnego klawisza na pilocie ale nie dla tego konkretnego, który powinien do tego służyć (ale działa jako PPM). Nie sczytuje klawisza przy próbie przypisania, wpisałem ręcznie sprzętowy numer przycisku - też nic. Zaznaczałem / odznaczałem funkcje "set scancode for right mouse button" oraz inne, które mają cokolwiek wspólnego z myszą lub przyciskiem wstecz - też
Niestety, z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że nie zawsze nawet zmapować się da, bo ktoś "sprzętowo" ustawi coś, w moim wypadku, w rozsuwanej klawiaturze Bluetooth (takiej, ale próbowałem ze smartfonem na Androidzie), było tak, że 1. czasami naciśnięcie przycisku Alt+X symuluje naciśnięcie Alt+Shift+Y i 2. klawisz symboli po naciśnięciu włącza tryb, w którym każdy przycisk jest traktowany jako z wciśniętym Altem. Tego się niestety nijak nie ominie.
Kody klawiszy testowałem