Wpis z mikrobloga

Mireczki z tagu #gotujzwykopem jakie macie pomysły na żarcie na imprezę dla 9-10 osób?
Póki co mam:
1. Sałatkę z zupek chińskich
2. Roladki z szynki z serkiem chrzanowym
3. Deska serów i wędlin (ser kozi z żurawiną, ser koryciński, camembert z winogronami, kindziuk, fuet, prościutto, grzanki, ogóreczki kiszone, pomidorki)
4. Pomidor z sosem czosnkowym i serem
5. Twisty z ciasta drożdżowego z serem
6. Kulebiak z barszczem (jedyne danie na ciepło)
7. Tort z czekoladowy z frużeliną wiśniową.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na #jedzenie?
Od razu załączę, że odpadają wszelkie jajka faszerowane, roladki z tortilli i tatar.
Dawtona - Mireczki z tagu #gotujzwykopem jakie macie pomysły na żarcie na imprezę dla...

źródło: comment_uvGZmcrBPEA0sEtYClT2ZIyKNRS9itFB.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
@Dawtona: gruba biba ;) może ostatnio popularny chlebek ziołowy? Oliwki i żurawina/sos żurawinowy do deski serów, rolada szpinakowa z serkiem i łososiem? Mozarella z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. To tak na szybko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dawtona: może jeszcze jakiś dip czosnkowy/ziołowy/serowy, a do maczania seler naciowy, marchewki w słupki, cykoria/ sałata lodowa. A drugi biegun to chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym ( ͡° ͜ʖ ͡°) dobre kabanosy do deski również pasują
  • Odpowiedz
@Dawtona: parówki w cieście francuskim z piekarnika, zwyczajne proste zapiekanki z szynka, serem, pieczarkami, czymkolwiek. Ziemniaki łódeczki z biedronki do piekarnika podane z tzatzikami lub majonezem do maczania
  • Odpowiedz
@Dawtona: Właśnie, ciasto francuskie mega dobre i szybko sie robi, parówki, coś ala pierożki z serem i ziemniakami, można też na słodko z jabłkiem, gruszką z gorgonzolą itp.
  • Odpowiedz
@Dawtona: w ogóle, jak robisz dużo różnych potraw na imprezkę. To szalenie ważne jest rozplanowanie, warto tak rozplanować żeby 1-2 dni wcześniej już mieć sporo rzeczy porobione. Minimalizując robotę w dzień imprezy, bo i tak będzie jest mnóstwo.

Kiedyś robiłem 48 skrzydełek na imprezkę (96 kawałków), wpakowałem je dwa dni wcześniej do solanki z przyprawami, następnego dnia sous-vide (3h, 76 stopni), wyjąłem, osuszyłem. poukładałem w lodówce na papierze do pieczenia
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Właśnie, bardzo lubię takie planowanie i robienie żarcia na imprezę (siedzenie godzinami w kuchni i gotowanie), odnajduję się w tym dobrze i dla mnie to przyjemność. Będę miała 4 godziny przed imprezą żeby ogarnąć jedzenie, ale zamierzam przygotować to co mogę dzień wcześniej już. Robiłam już wielokrotnie takie spotkania, tylko w większości się powtarzało jedzenie, chciałam zrobić coś innego, zazwyczaj właśnie roladki szpinakowe, roladki z tortilli, tatar, jajka faszerowane
  • Odpowiedz
@Dawtona: Doskonale Cię rozumiem, też to lubię. I też zawsze staram się czymś zaskoczyć :)
Dlatego, powodzenia i trzymam kciuki. Btw, jeżeli jednak chcesz poszukać jakichś innych jajek faszerowanych których jeszcze nie było, warto poszukać angielskich przepisów, znajdziesz je pod hasłem "Deviled eggs". No chyba że i to masz już obcykane :)

Z takich pomysłów na imprezkowe jedzenie, mam jeszcze plan na ramen-party. Przygotować jeden albo dwa zajebiste wywary, pokroić
  • Odpowiedz
@Dawtona: na ciepło fajna tez jest weka z pasta jajeczna.
Proste i smaczne - weke przekładasz pasta (jajka, maslo, majonez, czosnek, dość sporo startego sera, przyprawy) i zawinieta w folie zapiekasz w piekarniku.

Mogą też być pizzerinki/pizza na cieście francuskim. Może kurito?
  • Odpowiedz
@Dawtona: na ciepło fajna tez jest weka z pasta jajeczna.
Proste i smaczne - weke przekładasz pasta (jajka, maslo, majonez, czosnek, dość sporo startego sera, przyprawy) i zawinieta w folie zapiekasz w piekarniku.

Mogą też być pizzerinki/pizza na cieście francuskim. Może kurito?
  • Odpowiedz