Wpis z mikrobloga

Kolejny restart baniaka (tydzień temu). Ziemia ogrodowa + w zasadzie brak roślin skończyło się tak jak przewidywaliście, czyli totalny wysyp zielonego glonu, zaatakowane od podstaw wszystkie rośliny, kamienie etc. Wystartowałem tym razem na czystym podłożu, dużo większą obsadą roślin etc. I znowu problemy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jedynie na start podałem jakiś mix makroelementów typu - potas, fosfor, azot, żelazo etc. I już widzę, że po tygodniu zaczynają mi lekko brązowieć rośliny. Z przodu "monte carlo" (najlepsze, że nadmiar który mi został w pojemniku stojący tydzień w cieniu na szafce nadal jest bajecznie wybarwiony, pełne liście, a ten z akwarium marnieje mając teoretycznie 2x lepsze warunki) bywają przezroczyste listki, mech na korzeniu też łapie brąz, Rotalę również.

I tak się zastanawiam, czy może znowu niepotrzebnie od startu dodawałem te mikroskładniki i przenawoziłem? Zdaje sobie sprawę, że kupione rośliny z hodowli pewno napakowane są nieźle chemią (a może się mylę?) i może jak im dowaliłem jeszcze u siebie to stąd te problemy? Na razie dzisiaj zrobię podmiankę wody i nic już nie dodam. Nie wiem w zasadzie jakiej oczekuję pomocy, ale tak piszę, bo wiecie, może ktoś ma jakieś sugestie :) Mam jedynie testy paskowe JBL, ale tam jedynie to mogę zbadać No3, No2, czy twardość wody, albo Ph, więc chyba i tak niewiele to da. Zresztą po testach wychodzi, że jest wszystko niby jak trzeba, więc może jakieś inne pierwiastki są istotniejsze do zbadania?

#akwarystyka
Pobierz thisismaddnes - Kolejny restart baniaka (tydzień temu). Ziemia ogrodowa + w zasadzie ...
źródło: comment_Bb3gjalyGyQY0dlZdpjZ6EZEZigpMlAa.jpg
  • 7
I tak się zastanawiam, czy może znowu niepotrzebnie od startu dodawałem te mikroskładniki i przenawoziłem?

@thisismaddnes: pewnie tak.

Dużo składników i nawozu masz w ziemi ogrodowej. Do tego akwarium nieustabilizowane, cały czas zachodzą tam jakieś zmiany. Ja na razie bym nic nie lał.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@thisismaddnes: Miałeś problemy z nadmiarem, które by zniknęły przy odrobinie cierpliwości, a wpakowałeś się w czyste podłoże na którym bez doświadczenia w nawożeniu lub dobrej instrukcji i trzymaniu się jej w 110% będziesz mieć może i większe problemy :P

Nie pamiętam kiedy zakładałeś poprzednie akwarium, ale chyba trochę krótko postało? Szkoda bo pamiętam, że miałeś tam całkiem fajne rośliny.

Trzymam kciuki by się tym razem udało, albo żebyś nie stracił serca
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@thisismaddnes: a brązowieją, albo od okrzemek, albo się po prostu zaczęły rozpuszczać ze względu na zmianę warunków w wodzie. Na jałowym podłożu powinno się zacząć nawozić od razu (plus minus parę dni), ale początek jest trudny bo musisz dopasować stosunki magnezu wapnia i potasu oraz dawkowanie nawozów (npk+fe+śladowe) zacząć na niskich poziomach i monitorować zużycie w akwarium, ogólnie jest ciekawie i jest co robić, ale jest też dużo #!$%@? z tym
@na_rowerze_samochodem_360: Zastanawiałem się nad tym. Mam dwie ledowe lampki po 7W każda. Czyli 14W na 30L. Teraz już nie pamiętam jak to się przelicza, ale chyba wychodziło mi coś jakby 0,9W na litr, gdyby to przyrównać do zwykłych świetlówek. Czyli raczej dobrze przy bardziej wymagających roślinkach, czerwonych (może nawet jeszcze więcej potrzeba do nich?), czy tam jakichś trawniczków.

@damiano_polishiano: Ziemie ogrodową miałem wcześniej, teraz jest sam żwirek bez niczego. Wiem,