Aktywne Wpisy
yahoomlody +23
Nitka z naszymi pierwszymi samochodami
Ja Fiat Uno 1.0, rocznik 1999, miałem w latach 2013-2016 aż poszedł na złom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście jest do auta nostalgia i w ogóle, ale obiektywnie to był strasznie powolny grat, który rdzewiał z prędkością światła
#motoryzacja #fiat #samochody
Ja Fiat Uno 1.0, rocznik 1999, miałem w latach 2013-2016 aż poszedł na złom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście jest do auta nostalgia i w ogóle, ale obiektywnie to był strasznie powolny grat, który rdzewiał z prędkością światła
#motoryzacja #fiat #samochody
Kwas747 +25
Ej kojarzycie te mobilne kawiarnie na rowerach? Właśnie sobie zdałem sprawę że kawa w tym przybytku kosztuje 12 zł. Kumacie? 12 zł za kawę z budy na rowerze ? Tyle samo co w eleganckiej kawiarni w której obsłuży nas kelnerka, odbierze zamówienie, przyniesie kawe, rozliczy przy stoliku. Foodtrucki z burgerami za 50 i kawa z roweru za 12. Jak byłem w Neapolu to w każdej lepszej kawiarni espresso było za 90 centów
Pytanie a w sumie problem.
Tak na szybko opis:
Kilka razy zmieniałem podzespoły komputerowe, ale zawsze wspólne były:
Zasilacz (markowy, 500W), kabel do monitora i monitor.
I teraz, miałem monitor podpięty pod płytę główną, i jak odłączyłem kabel łączący monitor z kompem, to za którymś razem padła mi grafika na płycie (tzn chyba, bo na monitorze jest "no signal"). Wkładając kartę graficzną do gniazda pci-e obraz jest.
Dodam, że nie wyłączyłem listwy zasilającej i monitor był wyłączony ale "pod prądem" podczas odłączania kabla DVI.
Na innej płycie, na innym socket (1155) miałem jakiegoś Radeona r7. Sytuacja taka, że odłączyłem kilka razy ten sam monitor (wyłączony ale "pod prądem") od karty i padło gniazdo PCI-e. Wiem to, bo na innej płycie karta działa ok, a wkładając inna kartę w to złącze komp karty nie widzi. Wiatraki startują, więc prąd jest. Karta graficzna wbudowana w płytę główną działa...
Czy jest możliwe, że monitor poprzez gniazdo DVI, bo takie miałem na płycie i przez taki kabel łączyłem kompa z kartami graficznymi/płytami głównymi popalił mi gniazda/karty graficzne/złącza?
Ciekawość, bo profilaktycznie już mam nowe kable, nowy monitor i zasilacz... Czekam na płytę główną.
Pytanie, czy monitor może #!$%@?ć wejście lub kartę poprzez złącze DVI?
#pcmasterrace #komputery #hardware #pytanie #serwispc
Bo kabel raczej nie. zasilacz tez nie, palił by też inne podzespoły. Wg mnie monitor...