Wpis z mikrobloga

@archstanton: business inteligence, jest długa nazwa w hashtagu na dole - przepraszam, ale już od dłuższego czasu siedzę w temacie i BI kojarzy mi się tylko w jeden sposób, że nawet nie pomyślałam, żeby to inaczej napisać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Zastanawiałam się nad tą podyplomówką na #pwr, ale finalnie wybrałam "Zarządzanie wymaganiami i analizę biznesową" na WSB: https://www.wsb.pl/wroclaw/studenci/studia-podyplomowe/kierunki/zarzadzanie-wymaganiami-i-analiza-biznesowa
Dlaczego?
Zrobiłam szybki research i wynikło z niego, że na pwr jest dużo ćwiczeń z UML i BPMN a trochę mniej o miękkich skilach i kompetencjach analityka biznesowego. Na WSB, co mogę potwierdzić, są bardzo ciekawe gry projektowe i dużo informacji od praktyków, którzy zajmują się AB od lat. Jeśli chcesz
  • Odpowiedz
@quwakrzychu: dzięki za odpowiedź! szukam podyplomówki dla człowieka, który pracuje jako BA już kilka lat, ale jest samoukiem-praktykiem, dlatego chyba lepsza będzie polibuda w takim razie, jak sądzisz?
  • Odpowiedz
@mam_Cie_na_strzala: ja tylko pytam dla kogoś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
mozna powiedzieć, ze jak dotąd tylko "skrobnęłam powierzchnię", ale mam wrażenie, że często kompetencje developera BI i consultant BA się przeplatają i warto mieć wiedzę z obu tych obszarów, jeśli ktoś chce się tym zajmować na poważnie.
  • Odpowiedz
@r__k: tzn wg mnie Bi Developer to techniczna funkcja (pracujesz np w technologii Oracle/ Ms lub innych hurtowniach danych), natomiast Analityk jest posrednikiem miedzy programista a klientem - zbiera wymagania i przekłada je programistom np. w formie diagramów UML
  • Odpowiedz
@mam_Cie_na_strzala: zgadza się, niemniej umiejętności techniczne przydają się do rozmów z klientem czy zbieraniem wymagań i na odwrót. O ile łatwo jest znaleźć szkolenia/kursy dotyczące konkretnych umiejętności technicznych, to trudniej jest znaleźć kursy systematyzujące wiedzę z zakresu BA. Zwłaszcza dla osoby, która jako "techniczny" trochę już popracowała a chciałaby pójść szerzej w kierunku consultingu biznesowego. I tego głównie szukam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz