Wpis z mikrobloga

OGIEŃ Pizza Rzemieślnicza, przy Pomorskiej

Bardzo przyjemny lokal z bardzo smaczną pizzą z pieca szamotowego. Pizza ( pic rel ) w stylistyce włoskiej, podobna do tej z Vaffa Napoli i Szewskiej i zupełnie porównywalna jeżeli chodzi o walory smakowe. Zamówiłem pizzę z kaparami i anchois, fajnie wypieczone brzegi, ciasto cieniutkie, sos pomidorowy smaczny o dość intensywnym smaku - jedyna uwaga techniczna, to mozarella mogłaby być trochę bardziej roztopiona ale to szczegół, który nie zakłócił pozytywnego odbioru tej pizzy. Oliwa przyzwoitej jakości oraz piwo bezalkoholowe IPA Miłosław w karcie również zasługują na uznanie ( normalnego piwa też jest spory wybór )

Warto podkreślić super obsługę - kelnerki bardzo miłe, uśmiechnięte i pomocne, widać że praca wre w tym lokalu. Czas oczekiwania na pizzę od momentu złożenia zamówienia to 5 ( pięć ) minut pomimo tego, że w zasadzie wszystkie stoliki w lokalu były zajęte, także pizzaioli też się nieźle uwijają. Można przyjść z psem. Spokojnie mogę polecić to miejsce jak ktoś szuka smacznej pizzy na Nadodrzu

#jedzenie71 #wroclaw
Pobierz kyloe - OGIEŃ Pizza Rzemieślnicza, przy Pomorskiej 

Bardzo przyjemny lokal z bardzo ...
źródło: comment_VDV9Y6In33x1bWkRXOmqPrz1xYJPXOIL.jpg
  • 34
To, że ciasto dłużej leżakuje nie znaczy, że jest droższe. ( ͡º ͜ʖ͡º)


@cebula_prazona: Jest droższe, bo musisz wziąć pod uwagę, że do tego potrzebne są zasoby tzn. miejsce, czas i osoba która tego pilnuje, a to wszystko kosztuje
@kyloe szanowny Panie, niestety miejsce na ciasto zawsze trzeba mieć, sezonowanie 100-200l ciasta to kwestia 2-4 metrów kwadratowych. Proszę podaj mi inne źródła zwiększonych kosztów oprócz paru metrów lokalu, które w porównaniu z innymi ciastami zwiększa znacząco cenę pizzy, gdyż jak to nadmienieś "czas miejsce i ludzi" zawsze trzeba mieć, a czasu i ludzi nie potrzeba więcej do lepszego ciasta.
@Slonx: > Bo pizza to nie tylko farsz. To przede wszystkim ciasto

Mówisz o tym zjaranym kruchym sucharku?

Kiedy do tych zajebistych znawców gotowania dotrze że spaghetti i pizza to żarcie dla biedoty. Pizza miała 3 składniki na krzyż bo nic innego nie było a nie by podkreślić jakże zajebisty smak ciasta i gównianej mozzarelli.
Roztrząsanie klasycznej, prawdziwej pizzy to jak wojna o bigos tylko mieszany łokciem z jałowcową i śliwkami.
@Peeleejin:

Mówisz o tym zjaranym kruchym sucharku?


Nie. Ciasto na pizzę nie jest ciastem kruchym.

Kiedy do tych zajebistych znawców gotowania dotrze że spaghetti i pizza to żarcie dla biedoty.


Kiedy do tych upośledzonych januszy gotowania dotrze, że w wielu rejonach świata najbardziej rozpoznawalnymi potrawami, równie mocno lubianymi, jest żarcie dla biedoty? Choćby z tego powodu, że całe pokolenia pracowały nad jego smakiem?
@Slonx:

Sądzę, że gdyby istniała złota rybka, to Włoch miałby tylko jedno życzenie, mianowicie by inne nacje zrozumiały, na czym ta kuchnia stoi.


Sądzę że gdyby istniała złota rybka, to głodni ludzie z Włoch by ją zjedli i nie dawali #!$%@? o pizze z ananasem, "bigosem", "ciastem zbyt drożdżowym" bo jej głównym zadaniem jest napełnianie brzucha.

Jesteście śmieszni z tym "to wcale nie jest pizza, prawdziwa pizza to ........"
Słownik języka polskiego
pizza [wym. picca] «duży, płaski placek, zwykle drożdżowy, z różnymi dodatkami»

@Slonx: ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

To o czym piszesz tyczy się głównie pizzy włoskiej ale już np nie amerykańskiej. Dodatkowo "pizza polska" to tylko z bigosem inaczej nie można robić tak jak hawajska tylko z ananasem inaczej nie można ale w sumie hawajska/polska/amerykańska to nie pizza więc jedzcie