Wpis z mikrobloga

@ssailorr: Luzem. Brzeczkę mieszasz po chłodzeniu (ja mam zanurzoną cały czas warzechę), z chmielin robi się stożek na środku i właściwie bez problemu ściągam brzeczkę rurką do fermentora. Na cichą też luzem, czasami potem przepuszczałem do rozlewu przez gazę jałową z apteki.
@kamil876: Długo stosujesz hopspider? Ja z początku bardzo się nim zajarałem i po dłuższym czasie straciłem rachubę - pewnego razu nie użyłem, chmiel poszedł luzem i okazało się, że piwo było znacznie bardziej aromatyczne, stąd mam przekonanie, że jednak wydajność chmielenia podczas gotowania przy użyciu spidera spada
@piwowarz_pl: ja mam hop stoper a nie hop spider.pierwsze 3 warki zrobiłem bez hop stopera i teraz cały czas go używam. W sumie ciężko mi powiedzieć o wydajności bo nie robiłem próbek(warek) takich samych porównawczych, ale nie narzekam na brak aromatu chmielu