Wpis z mikrobloga

Przypominam, że konkordat ratyfikował Aleksander Kwaśniewski ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@tr0llk0nt0: Przypominam, że nie było zbytnio wyjścia (poparcie wejścia do UE), oraz, że wydawało się za JP2 że KK będzie inny niż obecny Rydzykowy. Ale fakt - #!$%@?ł sprawę.
  • Odpowiedz
wydawało się za JP2 że KK będzie inny niż obecny Rydzykowy

@lakukaracza_: Trochę przesadzasz. Chociaż fakt, ta strona jest bardziej medialna (rodzaj PR to inna sprawa), a media żyją sensacyjkami. Poza tym słyszałem, ze mnóstwo absolwentów WSKSiM pracuje w tvn, więc chyba coś tam umieją ;)
  • Odpowiedz
Przypominam, że konkordat ratyfikował Aleksander Kwaśniewsk

@tr0llk0nt0: W tamtych czasach nie było absolutnie żadnej opcji aby się przeciwstawić kościołowi katolickiemu, takie mieli społeczne poparcie. Wtedy ponad 50% społeczeństwa co tydzień chodziło na mszę (obecnie ok. 30%). Do tego kult jednostki JP2 w pełnym rozkwicie.
  • Odpowiedz
@dobrzecisiewydaje: Konkordat to nie tylko wygoda ślubu konkordatowego, to także np. obowiązek zapewnienia nauczania religii w szkole i opłacanie katechetów, tworzenie etatów dla księży w szpitalach, wojsku, więzieniach itp., uznawanie przez państwo tytułów naukowych przyznawanych przez władze kościelne itd.
  • Odpowiedz
@michcio: okej, ale na religię też nie masz obowiązku chodzić, bo szkoła ma obowiązek zapewnić nauczyciela i zajęcia z etyki dla osób niewierzących. O ile faktycznie #bekazkatoli jest słuszna, bo większość zachowań i ich zaściankowość jako ogółu jest zatrważająca, o tyle nie ma się co czepiać o wszystko, jakoś musimy razem współistnieć mimo rożnych wyznań (lub ich całkowitego braku).
  • Odpowiedz
@michcio: Serio księża w szpitalu to dla Ciebie jakiś problem? Oni tam zarabiają kilkaset złotych miesięcznie tylko a są dużym wsparciem dla osób chorych. W imię nienawiści chcesz ich pozbawić tego wsparcia? Szpital nie tylko ma leczyć ale zapewnić godne umieranie.
  • Odpowiedz
No właśnie, dlatego postawa Kwaśniewskiego jest godna krytyki a nie usprawiedliwiania

@Dzieban: No tak, nalezy go krytykować. Jednak jeżeli ceną za nieprzyjęcie końkordatu byłby brak poparcia kościoła do akcesji unijnej, to wtedy być może było warto, bo istnieje spora groźba ż ebez tego poparcia akcesja by nie wyszła.
  • Odpowiedz
@Herubin: Ja tylko uzupełniłem listę przywilejów jakie przysługują KK na mocy konkordatu, a Ty imputujesz mi, że żywię w stosunku do niego nienawiść. Gratuluję tak skutecznej umiejętności rozpoznawania czyichś emocji - i to na odległość, po przeczytaniu jednego zdania na wypoku. Zrobiłbyś karierę jako psycholog...

Jestem po prostu zwolennikiem prawdziwego rozdziału kościoła od państwa, na wzór modelu amerykańskiego. Myślisz, że tam odmawiają pacjentom prawa do wsparcia przez duchownych? Nie, nawet kaplice
  • Odpowiedz
@lakukaracza_:
Jako nauczyciel matematyki w szkole katolickiej jestem zobligowany do uważania nauki tego mema za prawde objawioną.( ͡º ͜ʖ͡º) Taki ze mnie trochę nauczycielski Wallenrod ( ͡º ͜ʖ͡º)

Ale jako dydaktyk widzę drugie dno tutaj.
Obecnie matematyki w szkole podstawowej się nie uczy. W szkole podstawowej matematykę się głosi. Seria prawd objawionych bez żadnych powiązań.
  • Odpowiedz