Z góry przepraszam za ścianę tekstu. tl;dr Laptop nie widzi SSD/HDD w BIOS w kieszeni za cdrom
Mam ogromny problem z starym laptopem Toshiba Satelitte L750D - 1C9 (http://www.toshiba.pl/discontinued-products/satellite-l750d-1c9/), mianowicie, chciałem wmontować w niego dysk SSD na drugi dysk (czyli w kieszeń zamiast CD-ROM), i dysk zamontowany w kieszeni nie wyświetlał się w Biosie, a wyświetlał się w Mój komputer (można było go zformtować, wrzucić pliki itp, ale w BIOS nie był widoczny). Zaktualizowałem BIOS do najnowszego jaki znalazłem (Bios to InsydeH20, wersja 2.1, pobrana z oficjalnej strony Toshiby (17/05/2013 BIOS Update Toshiba OS independent 2.10-WIN) Wszystko na nic, pobrałem różne rzeczy od producenta dysku (model dysku SSD to Crucial BX500 120GB) oraz od Toshiby, a dysku w BIOS wciąż brak. Uznałem, że może dysk/ ramka są uszkodzone, więc przerzuciłem dysk do mojego laptopa i POJAWIŁ SIĘ w BIOS bez problemu, mój dysk SSD też pojawił się w Toshibie (ale nie w BIOS, tylko w mój komputer). Wymiana ramek - podobny skutek, pojawienie w mój komputer, brak w BIOS.
Zatem ani ramka, ani dysk nie są uszkodzone. Wszelkie opcje w BIOS zostały przeze mnie zmieniane, mam bardzo ograniczone opcje, m.in. nie mam opcji Secure Boot. Jedyne co mogę zrobić to wybrać "SATA Controler Mode" - AHCI/ IDE
Dodatkowo zamieniłem miejscami SSD i HDD (HDD poszedł w kieszeń CD-ROM, a SSD w laptopa) i SSD pokazał się w BIOS, a HDD nie. Na obu dyskach postawiłem ten sam system Windows 7 64bit. Zatem czy coś jest nie tak z BIOS czy wejściem SATA? Jak wspomniałem ramka jest sprawna.
Skończyły mi się pomysły. Czy wiecie co mogę jeszcze zrobić?
Mam ogromny problem z starym laptopem Toshiba Satelitte L750D - 1C9 (http://www.toshiba.pl/discontinued-products/satellite-l750d-1c9/), mianowicie, chciałem wmontować w niego dysk SSD na drugi dysk (czyli w kieszeń zamiast CD-ROM), i dysk zamontowany w kieszeni nie wyświetlał się w Biosie, a wyświetlał się w Mój komputer (można było go zformtować, wrzucić pliki itp, ale w BIOS nie był widoczny). Zaktualizowałem BIOS do najnowszego jaki znalazłem (Bios to InsydeH20, wersja 2.1, pobrana z oficjalnej strony Toshiby
(17/05/2013 BIOS Update Toshiba OS independent 2.10-WIN)
Wszystko na nic, pobrałem różne rzeczy od producenta dysku (model dysku SSD to Crucial BX500 120GB) oraz od Toshiby, a dysku w BIOS wciąż brak.
Uznałem, że może dysk/ ramka są uszkodzone, więc przerzuciłem dysk do mojego laptopa i POJAWIŁ SIĘ w BIOS bez problemu, mój dysk SSD też pojawił się w Toshibie (ale nie w BIOS, tylko w mój komputer). Wymiana ramek - podobny skutek, pojawienie w mój komputer, brak w BIOS.
Zatem ani ramka, ani dysk nie są uszkodzone. Wszelkie opcje w BIOS zostały przeze mnie zmieniane, mam bardzo ograniczone opcje, m.in. nie mam opcji Secure Boot. Jedyne co mogę zrobić to wybrać "SATA Controler Mode" - AHCI/ IDE
Dodatkowo zamieniłem miejscami SSD i HDD (HDD poszedł w kieszeń CD-ROM, a SSD w laptopa) i SSD pokazał się w BIOS, a HDD nie.
Na obu dyskach postawiłem ten sam system Windows 7 64bit.
Zatem czy coś jest nie tak z BIOS czy wejściem SATA? Jak wspomniałem ramka jest sprawna.
Skończyły mi się pomysły. Czy wiecie co mogę jeszcze zrobić?
#komputery #laptopy #toshiba #pomocy