Wpis z mikrobloga

@Nivele: Eternit i ogólnie azbest też był kiedyś powszechnie używany i teraz jest zakazany, to samo dotyczy ołowiu w np. farbach i wielu innych rzeczy.
Nie jestem jakimś wielkim obrońcom UE i wielu jej decyzji i oczywiście nawet przy najlepszych pomysłach jest okres przejściowy który bywa trudny, ale jakoś nie widzę zbyt dużych plusów używania klasycznych żarówek.
  • Odpowiedz
akoś nie widzę zbyt dużych plusów używania klasycznych żarówek.

@perlikont: Nie są szkodliwe, a ja wolę mieć w jednym pomieszczeniu w którym dłużej przebywam ich światło ze względu na ciepłą, naturalną barwę, a światło LED mnie męczy. Szkoda, że ktoś mi nawet tego zabrania.
  • Odpowiedz
@djtartini1: Jeśli by Ci ktoś zabraniał to byś nie mógł ich kupić a możesz. Zmiany przyzwyczajeń nie są proste i nie następują nagle i aby nastapiły wymagają działania. Biorąc pod uwagę zmiany związane z zapotrzebowaniem na energię elektryczną w ostatnich latach - jakieś działania są niezbędne. Gdy na rynku pojawiały się pierwsze samochody ludzie uciekali bo się bali albo klękali i modlić się zaczynal - zmiany przyzwyczajeń nie zawsze są
  • Odpowiedz
Jeśli by Ci ktoś zabraniał to byś nie mógł ich kupić a możesz. Zmiany przyzwyczajeń nie są proste i nie następują nagle i aby nastapiły wymagają działania.

@perlikont: Ich cena zwiększyła się kilkukrotnie. Poza tym- nie mogę kupić legalnie to zastosowań prywatnych, więc jest to zakaz.
  • Odpowiedz
@djtartini1: I widzę że przeczytanie i zrozumienie czegokolwiek co napisałem po pierwszzzym zdaniu pomijasz bo nie do końca pasuje do Twojej retoryki.
Blachodachówka również jest droższa od azbestowego eternitu i również czytałem i słyszałem sporo uskarżań na to że już eternitu kupić nie można i że dlaczego - bo ja chcę. Mówisz że jeśli chcesz wdychac azbest - powinieneć móc to robić?
nawet gdyby przyjąć Twoją retorykę i się z
  • Odpowiedz
@perlikont: Tylko, że azbest rzeczywiście jest niebezpieczny dla zdrowia, a żarówki nie, więc to porównanie to rozszerzenie i manipulacja. Ba mało tego, ponieważ żarówka ma szerokie spektrum światła i ciepłą barwę jej światło wpływa pozytywnie na samopoczucie i zdrowie psychiczne, choć może to być nawet placebo, ale działa. Więc dostaję zakaz zakupu jednej żarówki, żeby mieć ją w domu, ponieważ ma pomijalny nawet w moim gospodarstwie domowym wpływ na środowisko
  • Odpowiedz
@djtartini1: A i jesli masz pretensje do mitycznej unii że zabrała Ci żarówki to miej pretensje również do PiS i ogólnie pojętej prawicy by Ci z prawej którzy zasiadali w UE (Adam Bielan, Ryszard Czarnecki, Hanna Fołtyn-Kubicka, Janusz Wojciechowski, Mieczysław Janowski, Bogdan Pęk, Wojciech Roszkowski i Konrad Szymański) byli za tą rezolucją i rezolucja nie mówiła o zakazie - jeśli mamy być precyzyjni wycofaniu z rynku najmniej wydajnych żarówek. Ale
  • Odpowiedz