Aktywne Wpisy
drobne_na_taryfe +194
Łosoś ze szpinakiem w domowym cieście francuskim, karmelizowana brukselka i prosta sałatka. Przekrój w komciu
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
czykoniemnieslysza +100
Pomyśleć że gdzieś tam w Ostrowie Wielkopolskim na furtkę mówią uliczka xd
W moim dokumencie ma być tekst przeplatany zdjęciami. Źródłem zdjęć oraz tekstu zasadniczo jest zaimportowany do indesigna dokument MS Office, ale zdjęcia pierwotnie były plikami jpeg, w dużej rozdzielczości i z dobrą jakością. Gdy jednak je wklejam do dokumentu w indesign, coś się z nimi złego zaczyna dziać, pojawia się na nich wyraźna pixeloza i utrata jakości. Przykład poniżej jest drastyczny z uwagi na umieszczone na zdjęciu napisy (które w MS office są ostre i wyraźne, tu zaś - jak widać...), ale niestety, podobną utratę jakości widać i na zwykłych zdjęciach.
Zdjęcia wstawiam robiąc na stronie ramkę na grafikę i używając polecenia "wklej do", ale próbowałem i innych metod (Plik/Umieść...) i jest to samo.
Podejrzewam, że jest gdzieś jakieś globalne ustawienie narzucające rozdzielczość grafiki i to ono mi bruździ, bo jest najzwyczajniej w świecie za małe, ale nie mogę tego zlokalizować. Pomożecie?
Co to jest za procentowa informacja w nagłówku zakładki?
jak chcesz drukować te zdjęcia, żeby wyszły w wysokiej jakości to panel łącza (ctrl+shift+D) i po wybraniu obrazka masz napisane Efektywne ppi i jak będzie powyżej 300 to będzie okej
Dwa pytania:
1) co znaczy termin "rzeczywiste ppi"? To jest rozdzielczość obrazka źródłowego, czy jak? Bo u mnie w większości przypadków ten parametr jest podawany jako 72ppi...
2) wspominałem, że obrabiany przeze mnie dokument jest pierwotnie napisany w Wordzie i jako docs zaimportowany do indesigna wraz z grafiką. I ta zaimportowana grafika jest
1) rzeczywiste ppi to inaczej rzeczywiste ppi. Czyli masz obrazek w jego naturalnej skali i jest zapisany z 72ppi (taka rozdzielczość jest stosowana dla monitorów i jest wystarczająca do poprawnego wyświetlania) Natomiast przy skalowaniu tego obrazka efektywne ppi ulega zmianie. Jak powiększasz to tracisz na rozdzielczości jak zmniejszasz to zyskujesz. Tak w skrócie mówiąc.
2) Ja bym polecał zapisać zdjęcia do jednego folderu przeznaczonego na dany projekt i z tego